14/06/2024 (niet ingelogd)

Kennisbank

Artikelen over Skywarn en (waarnemen van) extreem weer

Filter

Factsheet Hagel
Door Skywarn Nederland
Grote hagelstenen en/of grote hagelhoeveelheden kunnen op meerdere manieren gevaar en overlast opleveren. In dit factsheet wat we moeten weten en wanneer welke Skywarn-meldingen gegeven kunnen worden.
Factsheet IJzel/IJsregen
Door Skywarn Nederland
IJzel en ijsregen leveren het nodige gevaar op voor het wegverkeer en het is vaak moeilijk te bepalen of en in welke mate het gaat voorkomen. In dit factsheet wat we moeten weten en wanneer er gemeld moet worden.
Factsheet Mist
Door Hans Nienhuis | Hans Stans
Mist wekt geen extreme indruk. Toch kan het zo gevaarlijk zijn voor in het bijzonder autoverkeer. In deze factsheet lees je wat je moet weten over mist en wanneer het gemeld moet worden.
Hitte en droogte: wat doet Skywarn?
Door Skywarn Nederland
De meeste Skywarn-waarnemers en -volgers denken bij extreme weersomstandigheden eerst aan zware onweersbuien of stormdepressies. Dat is gezien de oorsprong van Skywarn natuurlijk niet vreemd, maar als we kijken naar weer dat in Nederland de meeste maatschappelijke (schade, kosten) en menselijke (doden, gewonden) impact heeft komen ook situaties als zeer dichte mist, winterse perikelen e.d. in beeld. En de laatste jaren hadden we te maken met soms extreme hitte en droogte!
Kennisbank: handleiding voor auteurs, deel 1
Door Hans Stans
Uitgebreide handleiding over opbouw, bedoelde content en gebruik van de Kennisbank voor item-eigenaars, redactieleden en (co-)auteurs.
Kennisbank: handleiding voor auteurs, deel 2
Door Hans Stans
Uitgebreide handleiding over opbouw, bedoelde content en gebruik van de Kennisbank voor item-eigenaars, redactieleden en (co-)auteurs.
Meldcriteria extreem weer Skywarn Nederland
Door Skywarn Nederland
De te melden verschijnselen en erbij horende grenswaarden of eigenschappen die behaald moeten worden om het verschijnsel te melden bij Skywarn Nederland. Ook welke informatie extra en/of optioneel kan worden ingediend is beschreven.
Over spotterberichten, weerwaarschuwingen en kleurgebruik op de website
Door Skywarn Nederland
Skywarn geeft zelf geen weerwaarschuwingen richting het publiek uit, al linken we op de openingspagina wel de weerwaarschuwingen van het KNMI en de Skywarn spotterberichten. Toch zien we daar ook de bekende waarschuwingskleuren geel/oranje/rood in gebruik, hoe werkt dat eigenlijk?
Richtlijnen melden extreem weer Skywarn Nederland
Door Hans Stans
De voornaamste aanwijzingen bij, en over, het melden van extreme weersverschijnselen bij Skywarn Nederland.
Rollen en rechten op de Skywarn website
Door Hans Stans
De Skywarn website kent een aantal rechtenniveau's die bepalen wat je kan doen en - tot op zekere hoogte - wat je kan zien. Een overzicht van de voorhanden rollen, bijbehorende rechten en gebruiksmogelijkheden.