29/09/2023 (niet ingelogd)

Kennisbank

Over spotterberichten, weerwaarschuwingen en kleurgebruik op de website

Skywarn geeft zelf geen weerwaarschuwingen richting het publiek uit, al linken we op de openingspagina wel de weerwaarschuwingen van het KNMI en de Skywarn spotterberichten. Toch zien we daar ook de bekende waarschuwingskleuren geel/oranje/rood in gebruik, hoe werkt dat eigenlijk?

Door Skywarn Nederland

Op de openingspagina van de website zien we links een aantal panelen met de bekende kleuren die we ook zien bij de weerwaarschuwingen:

Van boven naar onder:

 1. Melding toevoegen
  Belangrijkste functie van Skywarn en is daarom rood vanwege de attentiewaarde.
 2. Waarschuwingen
  Link naar de waarschuwingspagina op de site van het KNMI, kleur volgt gewoon de kleur behorend bij het waarschuwingsniveau. Groen als er geen weerwaarschuwingen uitstaan.
 3. Spotteractivaties
  Geel als er een of meer spotterberichten uitstaan en is dan een link naar het huidige bericht. Is er tijdens de berichtperiode ook een waarschuwing van het KNMI wordt de kleur daarvan gevolgd. Groen indien er geen spotterbericht uitstaat. 
 4. Meldingen
  Link naar het overzicht van meldingen:
  Rood als er meerdere meldingen zijn tijdens het laatste uur;
  Oranje als er meerdere meldingen zijn tijdens de laatste vier uur;
  Geel als er een of meer meldingen zijn tijdens de laatste 24 uur;
  Groen bij geen recente meldingen.

Een voorbeeld: om alle panelen rood te kleuren moet er een KNMI weeralarm uitstaan, is er op dat moment ook een spotterbericht actief en zijn er meerdere meldingen in het laatste uur.

In het voorbeeld bovenaan waarschuwt het KNMI met een Code Geel voor dichte mist, staat er geen spotterbericht uit en zijn er meerdere meldingen gedurende de laatste 4 uur (maar dus niet tijdens het laatste uur). 

Sluiten