Melden :: wat?
Een Skywarn-waarnemer meldt:
- Uitsluitend eigen waarnemingen;
- Uitsluitend de hier genoemde verschijnselen waarbij de beschreven meldcriteria gehaald werden;
- Zo actueel mogelijk, maar evt. later als dat nodig is om de juiste gegevens te verzamelen of te controleren.
- Uitsluitend waarnemingen gedaan in Nederland, België, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk.
De te melden weersverschijnselen zijn samengevat alle verschijnselen die aanzienlijke overlast, gevaar en/of schade kunnen opleveren:
- Dichte mist (zicht <= 100 meter)
Het gebruikelijke criterium voor dichte mist is zicht < 200 meter en voor zeer dichte mist zicht < 50 meter , maar voor Skywarn geldt in beide gevallen 100 meter of minder! Let dus goed op de werkelijke zichtafstand.
- Funnelclouds / 'Tuba' (>10% afstand wolk - aardoppervlak)
Hoosverschijnselen waarbij (nog?) geen sprake i van 'touch-down', contact met de aarde of het wateroppervlak. Let op: zeer geringe exemplaren (tot 10% afstand wolk - aardoppervlak) niet melden.
- Hagel (vanaf 20mm en/of gesloten hageldek > 20mm)
Zware hagelval die schade en verminderd zicht oplevert en/of zelfs leidt tot een gesloten hageldek met risico van plotselinge gladheid.
- Hozen/Tornado's (contact oppervlak)
Alle hozen die de volledige afstand wolk - aarde (of water) overbruggen. Dus zowel de 'echte' tornado's voortkomend uit een roterende stijgstroom, maar ook alle andere hozen incl. waterhozen.
- IJzel / ijsregen
IJzel is onderkoelde regen die bevriest zodra het gevallen is, ijsregen is regen die tijdens het vallen bevriest en dus als "ijsbolletjes" valt. Beiden soorten kunnen vastvriezen en gladheid veroorzaken. Alleen melden als het vallen ervan waargenomen wordt - dus tijdens het vallen en niet de gladheid achteraf.
- Onweer
Onweer komt vaak bij buien die extreem weer veroorzaken en kan gemakkelijk worden gedetecteerd via de diverse radarsystemen en moet/hoeft daarom in principe niet gemeld te worden, tenzij het gaat om (1) bliksemfrequentie: vanaf ca. 1 ontlading/sec. of (2) indien schade wordt aangericht door blikseminslag(en) in welk geval een schademelding kan worden afgegeven.
- Schade
Informatie over aangerichte schade is belangrijk voor het vaststellen van de hevigheid van de weersverschijnselen en verdere analyse. Schade die wordt waargenomen tijdens het optreden van het weersverschijnsel kan liefst in de melding van het verschijnsel zelf omschrijvend worden meegenomen, maar als het veroorzakend verschijnsel het criterium niet heeft gehaald (of dat niet bepaald kon worden) of als de schade achteraf wordt opgenomen kan een aparte schademelding worden ingediend.
- Structuur
Zwaardere buien (of -clusters) vertonen soms specifieke uiterlijke kenmerken, gemeld kunnen worden bookend vortices, shelfclouds en wallclouds maar die zijn soms lastig te herkennen! Alleen duidelijke en uitgesproken exemplaren bij zware buien melden en voeg liefst (evt. achteraf) beeldmateriaal toe.
- Zware neerslag/Wolkbreuk
Zeer zware regenval met zicht <200 meter (zie voor meer info de meldcriteria) leidend tot verminderd zicht, plaatselijke overstromingen, overlast voor verkeer en schade aan 'have en goed'.
- Zware sneeuwval (zicht < 200 meter)
Let goed op de werkelijke zichtafstand, we zijn dit in Nederland niet gewend en denken (te) snel dat het om zware sneeuwval gaat!
- Zware windstoten (vanaf 90 km/u = 25 meter/sec.)
Alle windstoten niet gerelateerd aan hozen/tornado's, dus in het windveld van een stormdepressie of bij downbursts, in-/outflow, stofhozen of gustnado's.
Wat melden we NIET?
- Onweer licht/matig
Als gezegd kan onweer eenvoudig worden opgemerkt via de bekende radar- en detectiesystemen en hoeft daarom niet te worden gemeld tenzij het meldcriterium van 60 ontladingen per minuut gehaald wordt.
- Stof-/zandhozen
Ook deze vallen buiten het Skywarn-programma. Mocht een enkel exemplaar zo krachtig uitvallen dat wind het meldcriterium van 90 km/u haalt of er schade wordt aangericht dan dat melden als resp. zware windstoot of schade - geef in de toelichting aan dat het om een hoos van dit type ging!
- De "lookalikes"!
Natuurlijk is het oppassen met de "look-a-likes", waarnemingen die gemakkelijk te verwarren zijn met de "echte" verschijnselen. Het vereist soms een geoefend oog om te bepalen wat je precies ziet! Hopelijk kan ook hierbij onze Beeldenbank houvast bieden en verder zij verwezen naar de factsheets van deze verschijnselen.
Beeldenbank: Niet een funnel/tuba - Niet een hoos of tornado - Niet een wallcloud
- Hitte-indexen en extreme windchill
Deze worden alleen gegenereerd door de meldcentrale op basis van de 10-minuten meetgegevens van de officiele meetstations.
Artikel: Hitte en droogte: wat doet Skywarn?
Overige (lokale nieuwsberichten, getuigenverklaringen, etc.)
Als aangegeven alleen eigen waarnemingen melden! Maar wat als je niet zelf hebt waargenomen maar een betrouwbare getuige of (plaatselijk) nieuwsbericht hebt? Voeg dit dan toe aan "Weer in het nieuws" (je moet aangemeld zijn om te kunnen toevoegen). Voer een link in als het een nieuwsbericht is! Over dubbelingen e.d. hoef je niet om te kijken, de site-redactie verzorgt uiteindelijke plaatsing.