Kennisbank
Richtlijnen melden extreem weer Skywarn Nederland
De voornaamste aanwijzingen bij, en over, het melden van extreme weersverschijnselen bij Skywarn Nederland.
Door Hans Stans
Meldformulier: www.skywarn.nl/melding.php mobiel: www.skywarn.nl/mobiel.php
Belangrijk: Melden volgens de richtlijnen!
Precieze melding indienen altijd aan de hand van de 5 parameters, die je met de beginletters - de 5 W’s - kunt onthouden:
- Wie meldt:
Zorg ervoor je spotter-id en login paraat te hebben, nodig bij elke melding! Meldt alleen eigen waarnemingen!
- Wanneer:
Geef bij elke melding datum en tijdstip (ook bij meerdere meldingen achter elkaar; meldingen kunnen los opgevraagd en/of geanalyseerd worden)
- Waar:
Welke plaats in welke streek is dichtstbij + in welke richting neem je het extreem weer waar + (zo mogelijk) wat is de geschatte afstand tot het weerverschijnsel.
De meldformulieren zullen zo mogelijk de lokatieservice(s) van de mobiele telefoon of computer gebruiken voor bepaling van de juiste lokatie. Alleen verschijnselen waargenomen over NL en aangrenzende relevante gebieden (zie hieronder) melden!
- Wat:
Zie de meldcriteria. Alleen de daar opgenomen verschijnselen mogen gemeld worden!
- Welke kracht:
De intensiteit van het extreme weer. Alleen melden wanneer de minimale intensiteit ogf omvang als aangegeven in de meldcriteria wordt overschreden! Uitgezonderd hiervan zijn tornado’s, funnels, buienstructuur (bedoelde elementen moeten duidelijk waarneembaar zijn!) – of – bij actuele waarneming van extreme schade veroorzakend weer (zie hieronder).
Opmerkingen bij de richtlijnen
- Spotten (waarnemen vanuit een vaste locatie van passerend extreem weer) en chasen (daadwerkelijk volgen/zoeken van zware buien) is altijd voor eigen risico. Skywarn Nederland is niet aansprakelijk voor elke vorm van schade die bij het spotten of chasen opgelopen wordt. Er is geen verplichting om te chasen, zowel spotten als chasen zijn vrijwillige activiteiten waarvoor men zelf verantwoordelijkheid draagt.
- Overduidelijk extreem, schadeveroorzakend weer zo snel mogelijk melden. Snelheid is hierbij belangrijker dan een exacte kwalificatie van intensiteit. Dat kan dan met een vervolgmelding alsnog. In alle andere gevallen zo actueel mogelijk melden, maar eventueel later als dat nodig is om de juiste gegevens te verzamelen of te controleren.
- Vervolgmeldingen: vooral bij chasen kan het voorkomen dat je een reeds zelf (!) waargenomen en gemeld extreem weerverschijnsel aanzienlijk in kracht ziet toenemen of aanzienlijke schade ziet aanrichten (zie de kolom ‘meldingscriteria’ in document Meldcriteria). Meld dan opnieuw met kwalificatie van actuele intensiteit.
Relevante gebieden
Meld waargenomen extreem alleen indien waargenomen vanuit:
- Nederland;
- België;
- West-Duitsland;
- Noord-Frankrijk.
Belangrijke veiligheidsinstructies:
- Let altijd op het verkeer, dit is het grootste gevaar (voor jezelf en anderen).
- Hou je altijd aan de verkeersregels, bij het melden van gevaarlijk weer wil je geen nieuw gevaar creëren!
- Stop nooit langs de (snel-)weg op een plek waar dat niet mag. Dit is gevaarlijk en verboden. Zoek voor het observeren en filmen een toegestane plek naast de weg. Maak bij het telefoneren gebruik van een handsfreeset en stop op een toegestane plaats bij indienen van een melding (als je zelf bestuurder bent). Een uitzondering kan zeer extreem weer zijn waarbij verder rijden gevaarlijker wordt dan stoppen (overmachtsituaties).
- Zorg dat je altijd weet waar je bent en controleer de locatiegegevens bij het indienen van een melding. Een melding met foutieve locatie aanduiding is zinloos.
Meer info
Zie op de website secties 'Training' en 'Waarnemen'.
Sluiten