Training :: de basis
Om succesvol te zijn als Skywarn-waarnemer is het aanbevolen de materialen op deze pagina onder Waarnemen en Meer Informatie in (losjes) deze volgorde door te nemen en te kennen. We zullen doorlopend aanvullen en waar mogelijk verbeteren - het is nooit 'klaar'. En als je daarover wilt meepraten dan kan dat - immers Skywarn is van ons allemaal!
Waarnemen
De documenten in menu-onderdeel Waarnemen vormen een goede basis voor het waarnemen en melden:
- Melden: meedoen?
Over het belang van de waarnemers, hoe te registreren en over de waarnemerklassen.
- Melden: wat?
Welke verschijnselen en bij welke kracht of omvang kunnen gemeld worden? Bevat per verschijnsel een link naar een factsheet met alle benodigde informatie.
Verder aanvullende informatie over wat juist niet gemeld moet worden.
- Melden: hoe?
Uitleg over de meldformulieren. Bevat links naar oefenexemplaren waarmee je kunt uitproberen hoe het werkt.
- Melden: Verwerking
Mooi, je melding is ingediend en wat nu? Wat gebeurt er nu verder mee?
- Melden: FAQ
De meest gestelde vragen over het melden.
Meer informatie
- Beeldenbank »
In de trainingsmaterialen vind je foto's uit, of verwijzingen naar, de Beeldenbank. Maar de Beeldenbank heeft ook waarde als informatie op zich: geeft immers een goed beeld van de diverse extreme weerverschijnselen in de Nederlandse situatie over het Nederlands landschap. Aanbevolen dus om de verschijnselen te leren (her)kennen!
- Meldcriteria
Overzicht van de te melden verschijnselen met de drempelwaarden m.b.t. kracht of omvang opgenomen en welke optionele extra info bij het melden van pas kan komen. Alleen deze verschijnselen, en dan nog alleen als de omschreven kracht, aard of omvang behaald worden, mogen gemeld worden!
- Richtlijnen melden Skywarn Nederland
Gaat het in de meldingscriteria om het "wat", de richtlijnen behandelen het "hoe" van het melden. Volg de aanwijzingen!
- Tips en veiligheid
Tips die je kunnen helpen te bepalen of een waargenomen verschijnsel v.w.b. kracht of omvang het meldcriterium haalt en nog belangrijker: hoe altijd je eigen veiligheid en die van anderen te borgen tijdens extreme weersomstandigheden!
Verdieping / verdere informatie
Let wel: Een aantal onderdelen in deze categorie zijn alleen beschikbaar na login met een waarnemersaccount.
- Bibliotheek
Kennis meest uit externe bronnen in de vorm van documenten, downloads en links. Prima geschikt om je kennis van extreme weerverschijnselen en de verwachtingen ervan aanzienlijk uit te breiden maar niet noodzakelijk (soms wel handig) om Klasse II waarnemer te kunnen worden.
De informatie is uitsluitend voor gebruik binnen Skywarn NL opgenomen en beschikbaar gesteld door welwillende personen en organisaties, dringend verzoek is dan ook om de info niet buiten Skywarn te verspreiden en auteursrecht te respecteren.
- Kennisbank
In de Kennisbank kom je natuurlijk een aantal van de hier genoemde documenten weer tegen, maar er is nog meer beschikbaar. Kijk rustig eens rond en zie of er interessante zaken voor je te vinden zijn.
- Kennistoets
De Skywarn database bevat als vanouds een flink aantal kennisvragen, oorspronkelijk bedoeld voor kennistoetsen. Dat kan nog steeds maar ze zijn ook een prima zelfstudiemiddel omdat ze - naast de antwoorden natuurlijk - ook uitleg over de antwoorden bevatten of daarvan nog zullen worden voorzien.