05/12/2024 - (niet aangemeld)

Melden :: de meest gestelde vragen (FAQ)

De meest gestelde vragen over het melden en het meldcentrum!

Tip: veel van deze info is te vinden menu-secties Training en Waarnemen!

Ik ga in Duitsland chasen, moet ik daar waargenomen extreem weer melden?
Elke Skywarn organisatie "doet" in principe alleen het eigen land. Bij Skywarn Nederland vinden we echter dat het weer niet op landsgrenzen let en melden vanuit buurlanden is daarom toegestaan en ondersteund; zeker bij systemen die de grens kunnen overtrekken of deel zijn van een groter geheel dat ook het weer over ons land kan beinvloeden.

naar boven »

Ik zie zowel grote hagel als een funnelcloud, maar op het meldformulier kan ik maar een verschijnsel kiezen!
Er is t.b.v. hergebruik en analyse voor gekozen om per verschijnsel een aparte melding te hebben. Echter na het indienen via een meldingen kan worden gekozen voor "nog een melding indienen" waarbij het formulier terugkomt met de gebruikte login, lokatie en waarnemingstijd nog ingevuld - het is op die manier gemakkelijk om snel het tweede verschijnsel te melden.

naar boven »

Kan ik een ingediende melding nog wijzigen?
Een melding wijzigen kan vanuit de detailweergave, deze kan worden geopend door de melding te kiezen vanaf het meldingenoverzicht. Je moet zijn aangemeld als de indiener van de melding of als een beheerder. Meldingen kunnen maar gedeeltelijk worden gewijzigd - dee hoofdgegevens (lokatie en verschijnsel) moeten in een keer goed worden ingediend omdat meldingen immers ook direct worden doorgezet naar de afnemers!

naar boven »

Waarom moet er een tweede datum worden ingevuld bij een schademelding?
Je maakt melding van schade als je extreem weer waarneemt dat schade aanricht maar niet weet of het verschijnsel het Skywarn meldcriterium behaald heeft. Voorbeelden:

Meld dan de schade, de extra datum kan dan gewoon hetzelfde blijven als de waarnemingsdatum. Als het verschijnsel wel het criterium haalt meld dan gewoon het verschijnsel en omschrijf de schade in de omschrijving, bijvoorbeeld "Hagel van 3 tot 4 cm met schade aan auto's".

Als je later een schadeopname doet (en/of daarvan verslag maakt) maakt het daarvoor niet uit of je het extreem weerverschijnsel wel of niet (zelf) gezien hebt. Het extra datumveld is dan wel belangrijk, de waarnemingsdatum is de datum waarop je de schade opneemt, de schadedatum is dan de dag waarop de schade is aangericht. Dit helpt om achteraf alle meldingen die bij een bepaalde extreemweerdag behoren te kunnen bundelen. Probeer verslaglegging van schade wel zo snel mogelijk na het extreme weer te doen, liefst binnen een dag of twee. Opruimingswerkzaamheden kunnen het geheel behoorlijk vertekenen!

naar boven »