22/01/2025 - (niet aangemeld)

Melden :: hoe?

Melden :: hoe?

Goed, je hebt geldige Skywarn waarnemer-account en je bent op de hoogte van de te melden verschijnselen en waaraan deze moeten voldoen (meldcriteria) om ze te mogen melden. Op deze pagina uitleg over hoe een melding in te dienen, eventueel te wijzigen en hoe aanvullende informatie toe te voegen. We gebruiken de bekende W's: Wie - Waar - Wanneer - Wat - Welke kracht. Tot slot kijken we nog naar wijzigen, hoe extra informatie (tekst of foto's) toe te voegen en het "snelformulier".

Nu is dit een best omvangrijke uitleg terwijl het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is! Aanbevolen is dan ook om het gewoon uit te proberen met het demo-meldformulier. Let op: je wordt daarbij automatisch ingelogd als "demo", na gebruik dus zonodig opnieuw inloggen met je eigen account.

Melden: Wie?

Start het meldformulier met de rode knop linksbovenaan de home-pagina  of via  www.skywarn.nl/melding.php (tip: maak er een favoriet van in je browser). Let op: gebruik het demo-formulier i.p.v. deze link om het uit te proberen! 

Als je nog niet was aangemeld is de eerste stap inloggen. Je moet beschikken over een geldige waarnemersaccount dat niet gedeactiveerd of geblokkeerd is. Is dat wel het geval dan verschijnt een foutmelding na het aanmelden. Vul je gegevens in en klik "Log in":

Melden: Waar?

Na het aanmelden (of als je al aangemeld was) ziet het formulier eruit als hieronder. Een Skywarnmelding bevat altijd de positie van de waarnemer, dat moet dus nu bepaald worden:

Het formulier om zelf de lokatie te bepalen:

Als er nog geen lokatie was bepaald wordt het zoekvak en de startpositie op een plek (ongeveer) centraal in Nederland geplaatst.

Klik "OK" als je tevreden bent over de lokatie. Kies "Annuleer" om geen lokatie over te nemen uit dit scherm en terug te gaan naar het vorige scherm.

In het voorbeeld hierboven is succesvol een lokatie gevonden, je ziet weer dezelfde knoppen maar nu is ook knop OK beschikbaar, klik die knop om naar de volgende stap te gaan.

Mochten er wel coordinaten zijn gevonden maar geen beschrijvend adres of plaats dan kan je kiezen om met alleen de coordinaten verder te gaan.

Melden: Wat + Wanneer + Welke kracht

Nu kan uit de keuzelijst het te melden verschijnsel gekozen worden:

Welk verschijnsel gekozen werd bepaalt hoe de rest van het meldformulier eruit komt te zien, meestal zo:

Belangrijk: zorg dat de juiste datum/tijd ingevuld staat en zonodig, de precisie ervan. Verder is er ruimte van 384 posities voor een korte indicatie van kracht en/of omvang van het waargenomen verschijnsel (blader eens door bestaande meldingen voor voorbeelden).

Bij enkele verschijnselen verschijnen twee extra velden, Zichtrichting en Afstand. Belangrijke info maar invoer van deze velden is niet verplicht (maar wel belangrijk!)

Bij het melden van funnelclouds en hozen/tornado's verschijnt er nog een extra veld, namelijk over welk oppervlak het verschijnsel zich bevond bij waarneming. Dit is bij analyse belangrijk om te bepalen of het om een waterhoos ging.

Tot slot is er nog een vorm, namelijk bij het melden van schade, het kan voorkomen dat je schade pas achteraf waarneemt en rapporteert waarbij de datum dat de schade werd aangericht afwijkt van de datum waarop de schade werd waargenomen. Controleer de schadedatum en pas die zonodig aan.

Als alles naar wens is ingevuld kan op OK worden geklikt en verschijnt:

Kies Stoppen om af te sluiten. Als je kiest voor nog een melding indienen kom je terug bij stap 2 waarbij de lokatie onthouden is. Dit kan handig zijn als je meerdere te melden verschijnselen tegelijk waarneemt (bijvoorbeeld windstoten en grote hagel), je kan immers slechts een verschijnsel per keer melden.

Het "mobiele" meldformulier

Er is een soort "mini" versie van het meldformulier, ooit bedoeld geweest specifiek voor smartphones en tablets. Dit is een beperkte versie, nu eigenlijk meer bedoeld voor haastige chasers die gauw-gauw willen kunnen melden. Je via een link  op het eerste scherm van het gewone formulier wisselen de mobiele versie of via www.skywarn.nl/mobiel.php.

Melden met dit formulier verloopt hetzelfde als bij het standaard formulier met drie opmerkingen:

Een melding wijzigen

Let op: omdat meldingen direct naar externe afnemers worden doorgezet is het naderhand wijzigen van datum, lokatie, verschijnsel of tijdstip niet mogelijk: dat moet dus meteen goed ingediend worden!

Een melding kan alleen worden gewijzigd door de indiener of een site-beheerder. Selecteer de gewenste melding op het meldingenoverzicht, gebruik eventueel de filtermogelijkheden om de melding te vinden. Let daarbij ook op de mogelijkheid alleen je eigen meldingen weer te geven.

Klik de melding om de detailweergave te openen en kies "Wijzigen". Breng de gewenste wijziging aan en kies "OK" (of "Annuleer" om terug te gaan zonder wijzigingen te bewaren).

Bijlagen toevoegen

Voor de dossiervorming en analyse achteraf is goede aanvullende informatie bij een melding belangrijk, bijvoorbeeld (links naar) nieuwsberichten, verslag van de waarneming en/of foto's.Open de melding op dezelfde manier als hierboven. Klik onder Bijlagen op "Nieuw". Het toevoegen en wijzigen van bijlagen gaat hetzelfde als bij berichten in "In het nieuws".

Links naar de demo-formulieren:

Als al genoemd: je wordt automatisch ingelogd met een DEMO account, na gebruik dus zonodig opnieuw inloggen met je eigen account.