04/12/2024 - (niet aangemeld)

Spotterbericht 907

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig 12-08-2024 14:55 - 14-08-2024 20:00
Uitgifte 12-08-2024 14:55
Update14-08-2024 11:30

Onder regie van hogedruk oostelijk en noordoostelijk van ons land en lagedruk ten westen van de Britse eilanden wordt (zeer) warme lucht vanuit het zuiden aangevoerd waarbij in de loop van de middag deze lucht ook nog eens steeds vochtiger wordt. Het betekent hitte die ook nog eens heel belastend (drukkend) is met 2 meter temperaturen ruim boven de 30°C en dauwpunten oplopend tot rond 24°C. De onstabiliteit daarbij kan in de periode fors oplopen, sommige berekeningen kwamen zelfs voorbij 4200 J/Kg MUCAPE! Maar: er zijn geen echte triggers en ook de dynamiek is zeer bescheiden of zelfs vrijwel afwezig. De rekenmodellen hebben het er (dus) erg moeilijk mee en zwabberen nogal met de kans op buien en de timing en locatie ervan.

Voor vanavond/nacht naar dinsdag: klein kansje op een lokaal warmte-onweer voor het uiterste zuidoosten.

Dinsdag 13 augustus: Op de weerkaarten zien we een koufront voorafgegaan door een (thermische) vore westelijk van ons land. Naar verwachting bereikt de convergentie in de vore in de nacht naar dinsdag het zuidwesten om vervolgens maar heel langzaam oostwaarts te bewegen. De kans op onweersbuien is dan voor dinsdagmiddag en -avond, beste kans voor het noordoosten (gezien positie t.o.v. de convergentie). Maar nogmaals, de modellen zijn het verregaand oneens (of: onzeker), het kan zomaar zijn dat de buien voor onze oosterburen zijn.

Woensdag 14 augustus: de buienkans is dan vrij zeker als het koufront over ons land van west naar oost trekt. Maar nog steeds onzekerheid over timing en positie en we zijn de hoogste onstabiliteit dan al kwijt (al geldt dat in de nanacht/vroege ochtend misschien nog niet voor de meest oostelijke NL/Dld grensgebieden).

Voor alle buien in de berichtperiode geldt over het algemeen een setting met (zeer) ruime onstabiliteit, nauwelijks effectieve schering en ruime PW waarden (berekend tot max. 45mm, over het algemeen 40mm).

Voor de komende dagen verschijnen zonodig updates.

Skywarn meldsysteem:
Voor de hitte geldt dat meldingen alleen door de meldcentrale berekend worden, zie artikeltje "Hitte!" in de Skywarn nieuwsrubriek voor alle info hierover. Meldingen m.b.t. alle buien in deze berichtperiode: kans op (intens) onweer dus schade door blikseminslag of ontladingsfrequentie minstens 60 ontladingen per minuut. Schade of overlast door veel neerslag op korte tijd en/of het optreden van wolkbreuken. Bij de zwaarste buien kans op windstoten die het meldcriterium (90 km/u) halen. Er is ook kans op hagel (meldcriterium steengrootte of dikte gesloten dek minstens 2cm) maar echt grote hagel wordt vooralsnog niet verwacht.

Weerwaarschuwingen:
Het KNMI heeft voor vandaag en morgen een Code Geel staan voor de hitte en morgen voor onweer over het noordoosten: "Vandaag wordt het vooral in het zuiden zeer warm met temperaturen tussen 32 en 35°C. In combinatie met de hoge luchtvochtigheid voelt deze hitte benauwd aan. Vooral mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen klachten krijgen zoals oververhitting en uitdroging. Bij zware inspanning (zoals zwaar lichamelijk werk of intensief sporten) kan iedereen deze klachten krijgen.
Morgen wordt het juist in het oosten drukkend warm, met ook daar temperaturen tussen 32 en 35°C. Later op de dag koelt het wat af. Ook is er morgenmiddag en -avond met name in het noordoosten kans op enkele stevige onweersbuien. Deze buien kunnen gepaard gaan met windstoten, veel neerslag en hagel."

UPDATE 13-8-2024 11:30 - Gisteren genereerde de Skywarn meldcentrale tientallen zgn. 'Hitte II' meldingen, dit betekent dat op basis van door een KNMI station gemeten temperatuur en relatieve vochtigheid een 'gevoelstemperatuur' van 35°C of meer werd berekend. Alle meldingen kwamen uit de meest zuidelijke provincies Zeeland-Brabant-Limburg. Ook vandaag weer hoge temperaturen over de oostelijke helft en vooral over de meest oostelijke regio kunnen de gevoelstemperaturen weer fors oplopen omdat daar het meeste vocht voorhanden is.
Dat laatste heeft te maken met de actuele positie van de gisteren besproken thermische vore, momenteel over de oostelijke helft en beweegt vanmiddag langzaam naar de NL/DLD grensregio. Westelijk ervan aanvoer van wat drogere en koelere lucht in een vnl. westelijke stroming. In de vore (op de convergentie erin) vanaf de namiddag en op de avond de kans op vorming van pittige onweersbuien met nog steeds de onzekerheid of het voor het hele (uiterste?) oosten is, of alleen het noordoosten of zelfs grotendeels over Duitsland. Er is geen duidelijke forcering ("trigger"). Later op de avond en in de nacht naar woensdag kan outflow van deze buien nieuwe buien opleveren over de hele oostelijke helft.
In de nanacht en morgen vorming van onweersbuien eerst vooral over de westelijke helft als het koufront aan de westkusten arriveert om vervolgens langzaam oostwaarts te trekken. 
Voor alle buien geldt (m.n. over de hele oostelijke helft) dat (zeer) ruime onstabiliteit, weinig effectieve schering (max. rond 15 kts) en ruime PW waarden (berekend tot max. 45mm, over het algemeen 40mm) beschikbaar is. Kans op intens onweer, veel neerslag op korte tijd, windstoten en hagel bij verder weinig georganiseerde maar kortstondig felle (pulse) buien.

Skywarn meldsysteem:
Voor de hitte geldt weer dat meldingen alleen door de meldcentrale berekend worden, zie artikeltje "Hitte!" in de Skywarn nieuwsrubriek voor alle info hierover. M.b.t. de buien: kans op (intens) onweer dus schade door blikseminslag of ontladingsfrequentie minstens 60 ontladingen per minuut. Schade of overlast door veel neerslag op korte tijd en/of het optreden van wolkbreuken. Bij de zwaarste buien kans op windstoten die het meldcriterium (90 km/u) halen. Er is ook kans op hagel die meldcriterium (steengrootte of dikte gesloten dek minstens 2cm) kan halen.

Weerwaarschuwingen:
Het KNMI waarschuwt (Code Geel)  over alle oostelijke provincies: "In het oosten zeer warm en benauwd. Vanaf de avond kans op onweersbuien." Estofex komt met een level-2 en 1 over o.a. de oostelijke Benelux regio: "A level 2 was issued across France, E BENELUX, NW Germany for large hail, severe wind gusts and heavy rainfall."

UPDATE 14-8-2024 11:30 - Vandaag passage van het koufront waarmee de warme lucht verdreven wordt. Het front is niet erg actief al zijn enkele buien met een slag onweer erbij mogelijk - als eerder vandaag al waargenomen. Oostelijk van het front is nog steeds warme en ook vochtige lucht aanwezig en bedraagt de MUCAPE tot rond 1000 J/Kg, lokaal zelfs nog meer. Net als de vorige dagen voor het front uit nauwelijks schering en geen duidelijke trigger(s) zodat de soms pittige (pulse-type) onweersbuien v.w.b. timing en locatie niet aan te geven zijn. De geldige periode van spotterbericht 907 wordt hierbij verkort tot 20:00LT. 

Skywarn meldsysteem:
Voor de noordoostelijke helft gelijk aan de vorige update.

Weerwaarschuwingen:
Er staan op moment van deze update geen weerwaarschuwingen uit.

Hagel(-schade) | Hitte en droogte | Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)

Media (10)Meldingen (113)Sluiten