25/02/2024 - (niet aangemeld)

Spotterbericht 865

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig 11-01-2024 17:00 - 12-01-2024 08:00
Uitgifte 11-01-2024 14:30
Update11-01-2024 20:00

Met een noordelijke stroming dringt zachtere en vochtige lucht van over zee op, naar verwachting zal deze het uiterste zuiden in het begin van de nacht naar vrijdag bereikt hebben. Met aanvankelijk nog een koude luchtlaag aan de grond en een (kleine) kans op neerslag is er kans op het vallen van onderkoelde regen (ijzel) of bevroren regen (ijsregen). Het gaat om kleine kansen en dus zien we er in de modellen ook niet bijster veel van terug al zijn er wel enkele kaarten met op de avond en het begin van de nacht lichte ijzel/ijsregen voor het zuidoosten, in een enkel geval juist wat meer westelijk over delen van Zuid-Holland en het westen van Brabant.

Voor de Skywarn waarnemers: ijzel/ijsregen direct melden tijdens het vallen. Graag extra aandacht gezien het belang (kans op overlast of zelfs gevaar) ervan. Regen die opvriest op bevroren ondergrond niet melden, eventuele schade door gladheid is weer wel meldenswaardig (zal vaak verkeersongevallen betreffen). Winterse perikelen komen minder voor in Skywarn-verband, lees zonodig nog even het Factsheet IJzel/IJsregen erop na.

Het KNMI gaf zojuist een Code Geel uit voor (o.m.) deze situatie met voor Brabant en Limburg "Plaatselijke gladheid wegens condensatie of bevriezing en mogelijk door onderkoelde motregen.". Het gaat om een beperkte kans, nowcasten dus!

UPDATE 11/1 19:30 - vanuit verschillende locaties in het zuiden en oosten wordt ijzel gemeld. Het KNMI heeft een Code Oranje uitstaan: "In het oosten en zuidoosten komt er vanavond en komende nacht op meerdere plaatsen gladheid voor als gevolg van ijzel. Hiervoor geldt code oranje. Elders in het land, met uitzondering van het westen, is er kans op lokale gladheid door bevriezing. Hiervoor staat een code geel uit."

Winterse neerslag/gladheid

Media (8)Meldingen (7)Sluiten