Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn Meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

KNMI Guidance en weerkaartjes

02-10-2019 05:27 - KNMI - m.b.t. 02-10-2019 t/m 03-10-2019

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 03 oktober 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een opvullend lagedrukgebied met een kern boven Noord-Duitsland trekt langzaam oostwaarts. Een brede barocliene zone (samengesteld uit een occlusie en daarop inlopend koufront) in en net ten noorden van een frontale vore, boven het zuidoosten van het land, beweegt langzaam verder zuidoostwaarts en verlaat spoedig Limburg. Na passage wordt de stroming noordelijk en wordt maritiem polaire lucht aangevoerd. Vanochtend trekt vanuit het noorden een rug van hogedruk over het land. Na rug-passage wordt de stroming noordwestelijk, in deze stroming wordt een "oude" maar actieve occlusie meegevoerd die rond het middaguur onze noordkust bereikt.

Modelbeoordeling:
Modellen zijn redelijk consistent hoewel beide Harmonies wat scheutiger zijn met de uitschieters bij de buien voor vanmiddag. Aandachtspunt is het mogelijke onweer/hagel vanmiddag bij de occlusie in het noorden.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Geen bijzonderheden.

Wind:
7 Bft in het noordwestelijk kustgebied, elders 6 Bft. In het noordwestelijk kustgebied bij de buien mogelijk zware windstoten. De Harmonies komen hiermee. Het HARM EPS komt met ongeveer 50% kans.

Bewolking:
Bij de occlusie ST en SC. vanuit het noorden cumuliforme bewolking en CB's. Bij de occlusie die vanmiddag op het programma staat CB's tot FL200-250 in het noorden.

Neerslag:
De neerslag in het zuidoosten verlaat spoedig het land. Vanaf zee trekken in het noorden al enkele buien het land binnen. Bij de occlusie vanmiddag Capewaarden 400-700 J/kg, schering rond 20 kt = Modus multicells.

Zicht:
Goed, in neerslag meest matig.

Paraaf meteoroloog: veeken
Uitgifte: 02/10/2019 05.27 uur LT.

Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007