14/06/2024 (niet ingelogd)

Skywarn nieuws

Terugblik Ciarán

05-11-2023 12:07 | Redactie | m.b.t. 02-11-2023

Op donderdag 2 november passeerde storm Ciarán (spreek uit als 'kieran'). Met de voorziene positie en trekrichting van het laag, en de daardoor overwegend zuidelijke windrichting, werden al te extreme toestanden voor de lage landen niet verwacht maar dat zou plaatselijk toch tegenvallen. Helaas betekende dat voor Nederland en Vlaanderen een drietal dodelijke slachtoffers, gewonden en soms behoorlijk veel schade. Een hoofdrol was daarbij weggelegd voor de bomen, door het zachte najaar en de vele regen droegen veel bomen nog (te)veel blad en stonden ze minder stevig in de doorweekte bodem.

Voor Nederland geldt dat er weerstations aan de westkust meermaals een uurgemiddelde wind van 9Bft kon worden gemeten waardoor ook officieel sprake is van storm. Toch nog behoorlijk veel metingen van windstoten van 100 km/u of meer, als verwacht over Zeeland en aan de westelijke en noordwestelijke kusten, maar ook het zuidoosten kreeg flinke windstoten te verwerken, vooral bij de (verder weinig voorstellende) buien. Eindhoven Airport kwam tot 100 km/u, kaart KNMI (25meter/sec = 90 km/u, 28meter/sec = 100 km/u):

Er verschenen de nodige artikelen over Ciarán, lees verder o.a. bij:

In het Skywarn meldingenoverzicht meldingen van schade en zware windstoten en verder veel links naar nieuwsberichten in het nieuwsoverzicht (je moet als waarnemer ingelogd zijn om alle info te zien).

Verslag/analyse | Wind/storm (-schade)

Sluiten