Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn Meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

Guidance en weerkaartjes

13-08-2019 05:25 - KNMI - m.b.t. 13-08-2019 t/m 14-08-2019

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 14 augustus 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 18 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
De stroming is westelijk. Een grootschalige hoogtetrog boven het Noordzeegebied trekt langzaam oostwaarts. In deze trog trekken enkele kortgolvige hoogtetroggen mee. Om 03 UTC lag er een boven het midden van Nederland, deze trekt oostwaarts. Overdag passeert een volgende kortgolvige hoogtetrog. Dinsdag trekt ook een warmtefrontgolf (herkenbaar aan hogere theta-w 850 hPa) over België oostwaarts. Woensdag overdag passeert een rug, in de avond gevolgd door een warmtefront. Het front ligt op ongeveer Td 14-15 °C en bereikt donderdag rond 00 UTC het zuidwesten.

Modelbeoordeling:
Het neerslagpatroon in de uitvoer is nu consistent en lijkt vrij goed op de waarnemingen, waarbij in de Harmonie de meer stratiforme neerslag in het NO ontbreekt. In de nacht naar woensdag in de Hir- en in mindere mate in de EC en Harmonie36 uitvoer een signaal voor ST boven het midden. Het is nu nog niet te beoordelen hoe realistisch dat is. De neerslag bij het warmtefront is min of meer consistent in de diverse uitvoer.

Aandachtspunten

Temperatuur:
In de nacht naar woensdag lokaal wat lager dan in de uitvoer, landinwaarts tot 7 graden. Verder is de uitvoer bruikbaar.

Wind:
In de diverse Harmonie uitvoer dinsdag overdag (convectieve) uitschieters tot circa 30 kn. (Nog) geen waarschuwing waard.

Bewolking:
ST boven het zuidoosten is in alle uitvoer min of meer aanwezig. Bij de troggen convectieve bewolking, CB toppen tot ongeveer FL270. ST in de nacht naar woensdag noemen we nog niet. Bij en ten westen van het warmtefront is ST waarschijnlijk, het zit in alle uitvoer.

Neerslag:
Dinsdag overdag CAPE tot ongeveer 1000 J/kg, de kans op hagel is dan duidelijk groter dan in de nacht naar dinsdag. Schering in het zuiden tot 25-30 kn, hierdoor is duidelijker organisatie in multicel mogelijk. De Harmonie uitvoer laat vnl losse cellen zien. Bij het warmtefront is er aanvankelijk ook inzaaiing van CU tot ongeveer FL100. Neerslagsommen dinsdag overdag lokaal tot ongeveer 20 mm, grootste kans hierop in het noorden.

Zicht:
In de nacht naar woensdag vooral landinwaarts lokaal grondmist en mistbanken.

Paraaf meteoroloog: Huiskamp
Uitgifte: 13/08/2019 05.25 uur LT.

Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007