Nieuwe melding Registreren Login vergeten? Log in

Skywarn Meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

Guidance en weerkaartjes per 09:00lt


08-06-2019 09:00 - KNMI - m.b.t. 08-06-2019

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zondag 09 juni 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een lagedrukgebied boven het oosten van Engeland trekt vandaag met bijbehorend windveld via de westelijke Noordzee noordwaarts en ligt zaterdagavond ten zuidwesten van Noorwegen, op zondag trekt het laag verder noordwaarts en bereikt zondag de Noorse Zee. Bijbehorende occlusie schampt in de ochtend over de westelijke kustgebieden, in de middag over het noordwestelijke kustgebied, trekt in de avond geleidelijk de noordelijke Noordzee op en verlaat in de nacht naar zondag met het wegtrekkende laag het noorden van de FIR. Een zwakke ZW-NO georienteerde trog net ten zuidwesten van de genoemde occlusie ligt zaterdagochtend boven het zuidwesten en trekt gedurende de dag iets activerend (o.a. onder invloed van dagelijkse gang) oostwaarts en verlaat in de avond het (zuid)oosten. In de nacht naar zondag en zondag overdag trekt een rug van hogedruk van zuid naar noord waarbij met name nabij en zuid van de rugas de gradient vrijwel wegvalt. Vanaf zondagavond wordt de stroming in het zuiden geleidelijk weer cyclonaal op nadering van een laag boven Zuid-Frankrijk.

Modelbeoordeling:
Vwb de locatie van het laag en de timing en locatie van de neerslag zijn de modellen consistent en bruikbaar. Momenteel zijn de windstoten rondom het IJsselmeer hoger dan in alle modeluitvoer, dit is waarschijnlijk te verklaren doordat de temperatuur daar momenteel een stuk hoger is dan in de modellen en daardoor iets meer uitwisseling optreedt. De temperatuur van het IJsselmeer in Ha36 ligt op 15C, terwijl dit in werkelijkheid 19C is. We gaan er vanuit dat dit temperatuursverschil in de loop van de dag wordt genormaliseerd. Verder is opvallend dat EC tegen de rest van de modellen in vanmiddag hogere uitschieters boven land laat zien en dit ook tot de provincie Groningen laat doorlopen. EC heeft op iets geringere hoogte een hogere windsnelheid en dit zou met uitwisseling dan makkelijker naar het grondniveau worden getransporteerd. Aandachtspunt voorlopig. Op zondagmiddag laat HIR als enige model boven het zuiden van het land een gebied met neerslag zien, dit heeft te maken met neerslag uit hoge bewolking die nog door een droge laag moet vallen en in het model niet verdampt, dit verwerpen we.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Rondom het IJsselmeer is de temperatuur momenteel een stuk hoger dan in de modeluitvoer (zie ook wind), dit normaliseert naar verwachting gedurende de dag.

Wind:
Tot en met vanavond in de westelijke kustprovincies kans op vlagerige wind met uitschieters 41-48 kn, waarbij het zwaartepunt boven land in het middagdeel ligt. In de Limburgse heuvels zaterdagochtend tevens kans op uitschieters rond 41 kn. Boven zee overal 8 Bft. Ha36 laat zaterdagochtend de 9 Bft tegen de vlak noordwestkust tippen en laat een klein gebiedje boven het IJsselmeer zien, maar Ha36 staat hierin alleen. Ook in de EPS'en is de kans hierop niet terug te vinden en daar gaan we dus ook niet vanuit.

Bewolking:
Buiten de occlusie en trog CU/SC, tot ca. 8000 vt. Met name boven zee dichtbij het laag ST/SC rond 1000 vt, mogelijk iets lager (we zien actueel ook zo nu en dan ST tussen 500-1000 vt). Nabij de occlusie SC en enkele TCu's, mogelijk CB, toppen tot ca. FL100. Nabij de trog enkele TCu's in de middag ook CB, toppen boven FL100.

Neerslag:
Nabij de occlusie regen en enkele (ingebedde) buien, op de westelijke Noordzee ook lokaal met onweer. Effectieve schering nabij de occlusie 25-30 kn, en CAPE 200-400, single cell/onderkant multicell. In een bui bij de trog in de loop van de dag kleine kans op onweer.

Zicht:
Buiten neerslag goede zichtcondities.

Paraaf meteoroloog: boonstra
Uitgifte: 08/06/2019 06.16 uur LT.

Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007