Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn Meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

Guidance en weerkaartjes per 08:00lt

25-04-2019 08:00 - KNMI - m.b.t. 25-04-2019 t/m 26-04-2019

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot vrijdag 26 april 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een hoogtelaag ten zuiden van Groenland heeft een hoogtetrog naar de Golf van Biskaje met daarin een apart opvullend hoogtelaag ten zuidwesten van Ierland. Deze hoogtetrog trekt noordoostwaarts. De as bereikt vrijdagmiddag het zuidwesten van ons land en ligt aan het begin van de nacht naar zaterdag boven het noordoosten. Aan voorzijde bevindt zich een occlusie, actueel N-Z georiënteerd boven het westen van Frankrijk en dan westwaarts afbuigend waar hij een laag ten zuidwesten van Ierland indraait. De Franse tak van de occlusie bereikt vanmiddag het zuidwesten en verlaat vrijdagavond het noordoosten. Na passage volgt een trog in koudere polaire lucht. Op nadering van de hoogtetrog bereikt het westwaartse deel van de occlusie vrijdagmiddag het westen en zuidwesten van het land en is inmiddels gekanteld naar een N-Z-oriëntatie.

Modelbeoordeling:
Actueel bevindt zich een kortgolvige trog boven België, voor de occlusie uit. Dit is een oude occlusie en wordt steeds minder actief. Ha36 mist deze, de overige modellen zitten er goed op. Door een sterke parallelle jet vertoont de occlusie enige golfvorming. Er is waarschijnlijk geringe interactie met de linkeruitgang, die zich meer en meer boven zee gaat bevinden, mogelijk wel met de rechteringang. Met name het begin van de neerslag bij de occlusie verschilt per model, maar gedurende de middag en avond worden deze verschillen kleiner. De tweede occlusie is qua timing nog erg onzeker op deze termijn.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Voor de eerste occlusie uit zien we dat er nog even warme lucht binnenstroomt vanuit Duitsland, waardoor in het zuiden, midden en oosten lokaal 22°C gehaald wordt.

Wind:
Harmonie36 komt zeer lokaal met zware windstoten bij buien voor de occlusie, voornamelijk als gevolg van verdamping in een vrij diepe en droge laag onder de bui. Deze run is rustiger dan de vorige. Harmonie40 is een stuk rustiger en gezien de verwachte mengvorm van enerzijds gelaagde bewolking en convectieve bewolking is dat aannemelijker. Op de noordelijke Noordzee eerst nog 7-8 Bft, later zien we rondom de passage van de eerste occlusie 6 Bft boven de zuidelijke Noordzee. Belangrijkste windtoename zit na passage van de tweede occlusie, op de zuidelijke Noordzee komt Harmonie36 weer met een 7, tijdelijk lokaal 8 Bft. De overige modellen zijn rustiger.

Bewolking:
Op en voor de occlusie kunnen vanmiddag Cb's ontstaan. Toppen maximaal FL300. Op de occlusie zelf ook veel Sc. Aan het einde van de avond door afkoeling en drukstijgingen mogelijk ook St. Bij de tweede occlusie zien de profielen er onstabiel uit, wat ook wel te begrijpen valt als we de satellietbeelden bekijken. Toppen van de Cb's FL250.

Neerslag:
Vanochtend in het westen en zuidwesten nog kans op regen uit het lijntje dat zich actueel boven België en Noord-Frankrijk bevindt. Bij de eerste occlusie regen of een verscholen bui, ervoor uit enkele buien. Convectiemodus multicel (CAPE 400-700 J/kg, schering 20-25 kn). Bij de tweede occlusie idem. Onweerskansen niet heel groot. Het lijnvormige signaal in Harmonie voor vanavond lijkt het gevolg van veel graupel, aangezien de progtemps onderin steeds stabieler worden.

Zicht:
Zichtverslechteringen a.g.v. neerslag, niet door uitstraling.

Paraaf meteoroloog: zwagers
Uitgifte: 25/04/2019 06.21 uur LT.

Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007