26/09/2023 (niet ingelogd)

Skywarn nieuws

Nog even over Eunice...

29-03-2022 21:58 | Redactie | m.b.t. 18-02-2022 t/m 19-02-2022

De laatste tijd erg rustig maar fraai (en saai...) weer waarin nu verandering lijkt te komen met een soort winterse "rebound" de komende dagen met volgens sommige modellen zelfs sneeuw en vorst van betekenis - eerst zien dan geloven natuurlijk, morgen de verwachtingen maar eens aandachtig bekijken. Vooralsnog lijkt e.e.a. voor wat betreft Skywarn-meldingen nog niet van belang.

Heel erg rustig dus v.w.b. Skywarn, dat geeft gelegenheid om nog eens terug te denken aan mid-Februari toen we in vier dagen tijd met drie (!) aanzienlijke stormen te maken kregen, Dudley, Eunice en Franklin.
Vooral Eunice viel op, natuurlijk door de zeer zware windstoten, hoeveelheid schade en helaas ook slachtoffers, maar een factor van betekenis was ook de omvang en tijdsduur van de storm. Naast de meldingen door onze waarnemers (waarvoor dank!) bleek die omvang en tijdsduur ook door het aantal uurmeldingen op basis van 10-minuten metingen door weerstations, dat zou voor Eunice over 18 en 19 februari maar liefst op 441 stuks uitkomen! Daardoor ook "stormschade" in de openbare informatievoorziening vanuit de Skywarn-site, deze bleek niet bestand tegen zo'n overvloed aan meldingen... Uiteraard werd dat per direct gerepareerd en uitgebreid.

Zie voor een overzicht de meldingen van 18/19 februari, dit KNMI artikel over het storm-drietal en hier op Skywarn-nieuws deze terugblik op Eunice door Wilber Thus.

Voor Eunice werd spotterbericht #745 uitgegeven.

Verslag/analyse | Wind/storm (-schade)

Sluiten