20-02-2022 15:02 | Wilber Thus | m.b.t. 18-02-2022 t/m 19-02-2022
Storm Eunice zal na gisteren de klimatologische boeken ingaan. Een storm die niet snel vergeten zal worden, vooral door de kracht van het windveld die tot ver in het binnenland reikte, het daarbij gepaard gaande Weeralarm en helaas ook de vier doden die in Nederland te betreuren zijn. Met uurgemiddelden van windkracht 10 (zware storm) komt de storm naar verwachting in de top 5 van zware stormen sinds 1901 op basis van het KNMI stormgetal (zie ook Eunice was mogelijk de op vier na zwaarste storm sinds 1970 op weer.nl).
Deze vierde storm van dit jaar pakte bijzonder zwaar uit. Op het hoogtepunt van de storm werd op veel plekken een zware storm gemeten met een uurgemiddelde 10Bft. Dat werd gehaald op vrijwel alle KNMI stations langs de kust, maar ook dieper landinwaarts, tot zelfs in Flevoland en het westen van Gelderland. Heel lokaal werd tijdelijk een windkracht 11 gemeten (zeer zware storm), echter kwam op die stations het niet tot een uurgemiddelde van 11 Bft, zodat Eunice formeel niet als zeer zware storm geclassificeerd kan worden. In de Achterhoek werd in de namiddag op diverse plekken langdurig een 8 Bft (stormachtig) en voor kortere duur een 9 Bft (storm) gemeten, behoorlijk fors voor onze streek. Deze windsnelheden komen hier amper tot niet voor gedurende stormen.
Ook de windstoten waren niet mals in de streek. Op KNMI Stations Twente en Hupsel (Eibergen) werd 112 en 120 km/h opgetekend. Zelf stond ik gisteravond na het hoogtepunt van de storm even in het open veld tussen Silvolde en de DRU (Ulft) en daar haalde de hand windmeter nog even een 100 km/h. Enkel in Limburg was het rustiger, daar kwam de wind niet hoger uit dan een windstoot van 90 km/h en een 7 bft. De hoogste windstoten in het land werden geregistreerd te:
De wind leverde veel ongemak op waardoor het halve land op slot ging. Vanaf de middag reden er geen treinen en bussen meer. Vrachtwagens en bomen vielen bij bosjes om waardoor ook de snelwegen verstopt raakten. En de brandweer en politie konden de meldingen niet meer aan (alleen in Noord- Oost Gelderland gemiddeld 3 meldingen per minuut). Dit resulteerde in de namiddag en avond in 2x NL-Alerts voor het hele land.
! De komende dagen blijft het nog winderig, en blijft er gevaar van vallende takken of bomen!
Overzicht maximum doorstaande wind Bft:
Overzicht maximum windstoten km/u:
Het KNMI kwam per 10:05 met een Weeralarm (Code Rood):
Een prachtige krul op het satellietbeeld:
NL-Alert per 17:12 i.v.m. de (te) grote druk op 112:
Bronnen:
Verslag/analyse | Wind/storm (-schade)