27/11/2021 (niet ingelogd)

Skywarn nieuws

Bijzonder zware neerslag en wateroverlast Limburg, Ardennen, NRW en Eifel

14-07-2021 22:17 | Redactie | m.b.t. 15-07-2021

Aan de westflank van een over Duitsland rondtollend laag passeren voortdurend neerslagzones met erin opgenomen zware buien. E.e.a. betekent vanaf gisterenmiddag 13 juli tot aan morgenavond 15 juli bijzonder grote hoeveelheden neerslag over de genoemde gebieden waarvoor de nodige weerwaarschuwingen zijn uitgezet - en ook die zijn bijzonder want het KNMI kwam na een aanvankelijke Code Oranje vanmiddag met een Code Rood, een weeralarm voor alleen neerslag is volgens ondergetekende een primeur (er was wel al eens een weeralarm voor de combi zware neerslag / zware windstoten). Ook bij de zuiderburen een Code Rood voor alleen neerslag en ook daar zou dat volgens weerman Denehauw een primeur zijn voor België.

Maar over hoeveel neerslag hebben we het dan? Volgens ECMWF run 13/7 00z zou de cumulatieve neerslag over het zuiden van Limburg over 13/14/15 juli per dag oplopen tot lokale maximale waarden van 30-40mm, 60-70mm en dan per eind donderdag 100-125mm! Zie kaartje hieronder:

Kaart: kachelmannwetter.com

Met over de Ardennen en delen van NRW en de Eifel nog hogere waarden. Goed, veel neerslag berekend dus, maar de praktijk blijkt nog dramatischer. Op basis van gegevens van amateurstations via wow.knmi.nl per 21:45 vandaag komen een aantal station vanaf gistermiddag met totaalsommen van 152, 155 tot zelfs 157mm! Dit vnl. uit de regio Kerkrade / Heerlen. Een Skywarn-waarnemer kon vanmiddag rond 15:20 al 116mm melden.

Het is dan ook niet vreemd dat vanuit Limburg, maar met nadruk ook uit de buurlanden, waar soms lokaal nog meer neerslag viel bij grotere hoogteverschillen, tamelijk alarmerende berichten met beeldmateriaal binnenkomen over zware overlast en schade. Ondergelopen wegen en woningen, modderstromen en dammen en wateropvangbekkens die onder druk staan en dreigen te falen met evacuaties tot gevolg, waarbij gezien de hoogteverschillen de impact lokaal nogal uiteenloopt.

We moeten verdere ontwikkeling met zorg tegemoet zien omdat ook vannacht en morgen tot op de avond het flink blijft doorregenen met over Limburg tot over 40mm erbij (mogelijk nog meer, KNMI noemt bijvoorbeeld tot 50mm) maar ook over oostelijke delen van Brabant en Gelderland veel neerslag, over Oost-Brabant volgens actuele runs tot 70mm. Over het zuiden van Limburg zou het uiteindelijk zomaar kunnen gaan over bijna drie keer de normale Juli maandsom in drie dagen tijd ... Dit, samen met alle neerslag bij de buurlanden betekent ook hoge rivierwaterstanden, "flash floods", voor de kleinere stromen (meer) overstromingsgevaar en - zeker voor de zomer - bijzonder hoge waterstanden voor de Maas en Rijn met ook weer de nodige gevolgen omdat in de zomer de uiterwaarden veelal in gebruik zijn voor zowel recreatie (campings) als begrazing door vee.

Heel veel nieuwsberichten met beeldmateriaal in de newsfeed (je moet ingelogd zijn om alle berichten te zien), voor de besproken dagen is spotterbericht nr 713 uitgezet.

Tags: Verslag/analyse | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten