27/11/2021 (niet ingelogd)

Spotterbericht 713

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig12-07-2021 15:00 - 15-07-2021 23:00
Uitgifte12-07-2021 15:10
Update14-07-2021 18:00

Vandaag bij buien over het (uiterste) zuidwesten en (uiterste) noordoosten kans op onweer. Reden voor dit bericht zijn echter de grote neerslaghoeveelheden over de zuidoostelijke helft de komende dagen. Vanaf komende nacht vat lage druk post over Duitsland waarbij aan de westflank ervan regenzones en perioden met (onweers-)buien over ons land zullen passeren. De neerslagsommen zullen vooral over Limburg fors kunnen oplopen, zo berekent EC tot aan zaterdag tot ruim over 150mm neerslag over het uiterste zuiden van Limburg. Boven de Ardennen en direct aangrenzende delen van NRW wordt zelfs nog meer totale neerslag berekend met flinke waterstandverhoging voor m.n. de Maas tot gevolg.

V.w.b. de Skywarn-meldingen aandacht voor schade door bliksemslag of wateroverlast en natuurlijk wateroverlast door veel neerslag. E.e.a. vooral voor Limburg en uiterst ZO-Brabant.

Het KNMI waarschuwt (Code Geel) momenteel: "Vanaf dinsdagochtend trekken er vooral in het zuidoosten van ons land regelmatig buien over. Hierdoor kan er tot woensdagmiddag met name in Limburg plaatselijk meer dan 50 mm regen vallen. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hiervan hinder ondervinden, lokaal kan ook wateroverlast ontstaan."

UPDATE 13/7 19:16 - Het KNMI heeft een Code Oranje uitgezet voor Limburg: "Tot en met donderdag trekken vooral in het zuidoosten van ons land geregeld zware buien over. Hierdoor kan er in Zuid-Limburg dagelijks meer dan 75 mm regen in 24 uur vallen. Tot en met donderdag moet daar rekening gehouden worden met plaatselijk meer dan 150 mm regen. Hierdoor kan schade en gevaar ontstaan als gevolg van wateroverlast."

UPDATE 14/7 10:00 - De bij het laag over Duitsland behorende ingedraaide occlusie en de vore er vooruit bewegen vandaag noordwaarts zodat uiteindelijk de occlusie over zowat het hele NL/Dld grensgebied komt te liggen. Op de vore vanmiddag over NW-Duitsland ontwikkeling van onweersbuien, mogelijk dat dit ook over het (uiterste) noordoosten geldt. Dat zijn dan meteen exemplaren met tot 1500 J/Kg MLCAPE beschikbaar (onstabiliteit mogelijk beperkt tot aangrenzende Duitse regio) en voldoende schering voor vorming van multicellen. Nowcasten dus!

In de hoofdrol blijft de neerslag over het oosten en dan vooral over Limburg. Ook vandaag worden weer tientallen millimeters neerslag verwacht waarbij de "embedded" buien meer en meer onweersachtig zullen worden. Sommige berekeningen komen ook met veel neerslag over de oostelijke helft van Brabant en de Achterhoek komende avond en nacht naar donderdag.

V.w.b. de Skywarn-meldingen blijft het oorspronkelijk bericht ongewijzigd.

Het KNMI handhaaft de Code Oranje over Limburg: "Tot en met donderdag trekken vooral in het zuidoosten van ons land geregeld zware buien over. Hierdoor kan er met name in Zuid-Limburg dagelijks meer dan 75 mm regen in 24 uur vallen. Tot en met donderdag moet er rekening gehouden worden met plaatselijk meer dan 150 mm regen. Hierdoor kan schade en gevaar ontstaan als gevolg van wateroverlast."

Dat liegt er niet om! In de betrokken gebieden is het dan ook zaak goed op de ontwikkelingen te letten en berichtgeving te volgen.

UPDATE 14/7 14:45 - Het KNMI handhaaft de Code Oranje voor veel neerslag over Limburg en heeft daarnaast een Code Geel uitgezet over Gelderland en Brabant voor onweer.
Over (delen van) Limburg, de Ardennen, NRW en de Eifel komt het tot ware noodtoestanden door de neerslag. Lokaal viel in Limburg gisteren en vandaag tot nu nog meer dan de toch al erg ruime (EC-)berekeningen, tot wel 130mm toe!

UPDATE 14/7 18:00 - Het KNMI heeft een Code Rood uitgegeven voor de situatie over Limburg: "WEERALARM: zware regenval en grote wateroverlast in Zuid-Limburg. In Zuid-Limburg wordt vanavond en vannacht opnieuw veel regen verwacht. Er kan nog 30 tot 50 mm bij vallen. Omdat er al zeer veel regen gevallen is (lokaal meer dan 100 mm) zal de wateroverlast steeds groter worden. In de loop van de nacht gaat het minder hard regenen."

Tags: Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag

Media (52)Meldingen (14)Sluiten