09/05/2021 (niet ingelogd)

Skywarn nieuws

(Super-)Hittegolf

06-08-2020 23:44 | Stans Hans | m.b.t. 06-08-2020

Het was warm vandaag en het zal de komende dagen nog warmer (zeg maar rustig: heet) worden. Een landelijke hittegolf is vrijwel zeker op komst en zeker over het zuiden en zuidoosten kunnen we (weer!) een periode van bijzondere hitte tegemoet zien.
Hoe zat het ook al weer met de definitie(s) van een hittegolf? Het KNMI hanteert hiervoor een periode van "minimaal 5 zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger), waarvan er minimaal drie tropische dagen (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger) zijn". Wordt dit gemeten te De Bilt dan geldt de hittegolf als landelijk (en is het er officeel een), lukt dit alleen op een of meer van de overige officiële weerstations dan spreken we van een regionale hittegolf.

We kunnen nu een pittig exemplaar tegemoet zien, waarbij zeker over de zuidelijke landsdelen meerdere dagen achtereen de 35°c kan worden gehaald of overschreden, zie ter illustratie de Weerplaza-pluim voor regio Zuid van gisteravond op basis van ECMWF:

Mogelijk dat het zelfs te De Bilt lukt om drie of meer dagen deze maxima te halen. Deze mogelijkheid was in 2018 voor WeerOnline aanleiding om hiervoor de term "superhittegolf" te lanceren, een term die we nu ook in de media meer en meer terugvinden. Het gaat dan om 5 dagen met een maximum van minstens 30.0°C, waarvan 3 met een maximum van 35.0°C of meer. Even los van de wenselijkheid van nieuwe meteo-begrippen kan je je ook afvragen of nu juist langdurige hittegolven die titel niet meer zouden "verdienen", zo kenden de zomers van 1975 en 1976 langdurige hittegolven van 18 en 17 dagen dagen lang, waarvan resp. 6 en 10 dagen tropisch (1976 is daarbij ook nog steeds record-jaar v.w.b. droogte). Maar hoe dan ook: bijzonder is de huidige verwachting zeker, zelfs met alle hitte van 2018 en 2019 nog vers in het geheugen.

Al gisteren werden m.u.z. van drie noordwestelijk gelegen stations (Den Helder, Vlieland, Terschelling)  zomerse en tropische maxima gemeten, en vandaag kwam het te De Bilt tot 31.0°C en bereikten Westdorpe, Volkel, Arcen en Maastricht-Aachen Airport maxima van meer dan 32.0°C. De eerste twee hittegolfdagen zijn virtueel zo al binnen.

We moeten er bij het verwachte weertype mee rekenen dat de nachten steeds warmer zullen zijn en ook lijkt het er op dat in loop van de komende week de lucht wat vochtiger wordt. Vanmorgen is het Nationaal Hitteplan door het RIVM in werking gesteld en heeft het KNMI een Code Geel uitgezet voor aanhoudende hitte. Hou je huis koel en vermijd onnodige inspanning, zeker in de zon! 

Bronnen: KNMI, WeerOnline, WeerPlaza

Lees ook: Hitte!

Tags: Hitte en droogte

Sluiten