24/07/2025 - (niet aangemeld)

Spotterbericht 956

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig 19-07-2025 15:00 - 20-07-2025 23:00
Uitgifte 19-07-2025 12:30
Update20-07-2025 12:00

Een korte periode met hoge temperaturen wordt direct weer afgesloten met een dubbele onweersituatie.

Vandaag 19 juli bereikt in de namiddag een, van oorsprong thermische, vore het zuidwesten, later (in de nacht naar zondag) gevolgd door een naar verwachting matig actief koufront. De vore is het focus voor het ontstaan van enkele, maar soms pittige, onweersbuien met kans op veel neerslag in korte tijd. De nadruk ligt op het zuidwesten en zuiden omdat later de onstabiliteit met de dagelijkse gang in de avond afneemt en er onvoldoende diepe windschering beschikbaar is voor organisatie (instandhouding) van de buien. Aantal buien en localisatie zijn lastig te bepalen, nowcasten dus!
In de nacht is er ook een bescheiden kans op onweer bij passage van het koufront bij opnieuw weinig windschering.

Op zondag een meer uitgesproken situatie als een volgende thermische vore het zuidwesten bereikt aan het begin van de middag en vervolgens NO-waarts beweegt om aan het einde van de avond ons land over het noordoosten te verlaten. De vore wordt gevolgd door een frontale zone (op de weerkaarten een koufront direct gevolgd door een occlusie) die op de vore lijkt in te lopen. De passage gaat vergezeld met een zone met soms zware onweersbuien in een setting met ruime MLCAPE en MUCAPE (MUCAPE regionaal > 2000 J/Kg) en voldoende windschering voor multicell organisatie. In de berekeningen over het uiterste oosten en uiterste noordoosten de beste overlap van onstabiliteit en (toenemende) schering - dus naar verwachting daar de zwaarste buien. De onweersbuien gaan gepaard met hagel, veel neerslag op korte tijd en windstoten. Vooral de totale neerslag lijkt de hoofdrol te nemen, PW-waarden zowel op zaterdag als zondag > 40mm. Totale neerslag lokaal >50mm en 20-30mm per uur zijn te verwachten.
Voor zondag verschijnt zonodig een update.

Skywarn meldsysteem:
Vooral aandacht voor schade/overlast door blikseminslag of grote hoeveelheden neerslag in korte tijd en/of het optreden van wolkbreuken. V.w.b. hagel evt. het ontstaan van een hageldek (minstens 2cm dik). Schade door windstoten is mogelijk met de bomen vol in het blad, maar van de windstoten op zich wordt niet verwacht dat het meldcriterium (90 km/u) gehaald kan/zal worden.

Weerwaarschuwingen:
Voor zaterdag geeft het KNMI een Code Geel over de zuidelijke/zuidoostelijke provincies: "Vanavond kunnen er in het zuiden en oosten plaatselijk een paar stevige onweersbuien voorkomen. Deze buien trekken noordwaarts en nemen daarbij in activiteit af."

Voor zondag staat een Code Geel voor het hele land uit: "Zondagmiddag en -avond trekken er meer zware onweersbuien over een groot deel van land. Eerst in het zuidwesten, het laatst in het noordoosten. Deze zware buien duren ongeveer 2 uur en zijn daarna weer voorbij."

UPDATE 20/7 12:00 - het bericht kan in grote lijnen blijven staan inclusief de aandachtspunten voor Skywarn-meldingen. A.d.h.v.  laatste verwachtingen en modelruns moet worden opgemerkt dat de allerzwaarste buien met bijbehorende extremen weggelegd zijn voor de gebieden waar hoge(re) onstabiliteit en ruime diepe windschering overlappen. Dat zijn voor NL vanaf de namiddag de uiterst oostelijke regio en het uiterste zuiden van Limburg (d.w.z. eigenlijk NO-Frankrijk, zuidelijke Ardennen, Luxemburg en dan NO-waarts Duitsland in, waarvan uiterst zuid-Limburg mogelijk nog e.e.a. meekrijgt). Over die regio ruime onstabiliteit en in de loop van de middag toenemende windschering en forcering door het naderen van het koufront met een convergentielijn er vooruit en een steeds gunstigere positie onder de stroming op hoogte (linker uitgang jet). Onzeker is in hoeverre (en tijdig) deze zaken overlappen. Als alles goed samenvalt kan het komen tot vergaande organisatie van buien met daarbij horende extremen als grote hagel, windstoten, etc.
Voor de rest van het land: onweersbuien worden verwacht, maar v.w.b. extremen kan het nogal meevallen (of tegenvallen voor de onweerliefhebbers). Vooral veel neerslag op korte tijd is voornaamste aandachtspunt.

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)

Media (6)Meldingen (2)Sluiten