01/07/2025 - (niet aangemeld)

Spotterbericht 948

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig 13-06-2025 00:00 - 15-06-2025 07:00
Uitgifte 12-06-2025 21:30
Update14-06-2025 11:30

De aandacht gaat momenteel vooral uit naar het mogelijk zware onweercomplex over het zuidwesten vrijdagavond/nacht naar zaterdag. Toch moeten we ook naar de andere onweerkansen kijken in dit bericht. Aangestuurd door hogedruk over Scandinavië is de stroming oostelijk. Vanaf vrijdagmiddag stroomt op hoogte steeds warmere lucht over ons land uit. 'Aan de grond' kan de temperatuur over het zuiden tot ruim over 30°C oplopen. De aangevoerde lucht is bovendien vochtig zodat het drukkend zal aanvoelen. De potentiële onstabiliteit loopt hierdoor ook fors op tot waarden van wel 2500-3000 J/Kg MUCAPE over ons land - al leidt dat niet meteen tot buien gezien de stabiliteit ("capping", invloed hoge druk) en gebrek aan een trigger (forcering).

(na-)Nacht naar vrijdag/vrijdagochtend: mogelijk bereiken enkele onweersbuien vanuit het zuiden het uiterste zuiden. Hierbij worden geen echte extremen verwacht, bovendien zullen de buien al snel afnemen door tegenwerking van hoge druk ("cap"). Onstabiliteit alleen op hoogte (wel ruim overigens) en er is over het algemeen geen/weinig windschering van betekenis.

Vrijdag: In een thermisch laag (vore) over Frankrijk ontstaan in de loop van vrijdagmiddag ten zuidwesten van Parijs een aantal zware onweersbuien die naar verwachting clusteren tot een groter buiencomplex (MCS). Dit MCS trekt vervolgens noordwaarts, bereikt vrijdagavond laat het zuidwesten van ons land om vervolgens de zee op te trekken. In hoeverre het complex daadwerkelijk over (heel) Zeeland en zelfs over delen van west-Brabant en/of Zuid-Holland komt te liggen is onzeker evenals het precieze tijdstip waarop het MCS arriveert. Naar verwachting is het complex dan 'elevated', is dus op hoogte gebaseerd waardoor de kans op extremen verkleind wordt. Neemt niet weg dat er kans is op zware windstoten al voor het complex uit, zware neerslag met hagel en intens onweer.
Mochten er op convergentie (door wind van zee) over het westen van België of het uiterste noordwesten van Frankrijk voor het MCS uit losse onweersbuien ontstaan kunnen dat direct felle en goed georganiseerde exemplaren worden. Setting is (daar en op de middag) tot >3000 J/Kg MUCAPE bij geleidelijk toenemende diepe (0-6km) windschering tot boven 35kts. Mochten supercellen gevormd worden zijn de bijbehorende extremen (als b.v. grote hagel) mogelijk. Of deze cellen ons land kunnen bereiken, hoe actief ze dan nog zijn en of ze dan nog op zichzelf staan is onzeker - mogelijk worden ze ingelopen door het MCS.

Zaterdag: later op de dag trekt een koufront van west naar oost, maar daar vooruit stroomt al koelere lucht over ons land uit. Bovendien is de vraag hoeveel buienrestanten/bewolking aan het begin van de dag de temperatuurontwikkeling drukken. Helemaal oostelijk kan het nog behoorlijk warm worden en bovendien vinden we daar de convergentie in de eerder genoemde vore terug. Dus m.n. voor de oostelijke helft (of zelfs uiterste oosten?) vorming van pittige onweersbuien in een setting met > 1500 J/Kg MUCAPE en voldoende schering voor multicell-organisatie. Ook hier weer kans op zware windstoten, hagel en veel neerslag op korte tijd.

Voor dit bericht werden modellen en besproken verwachtingen gebruikt als beschikbaar per 12 juni +/- 19:00. Het kan gaan om forse onweersbuien, dus volg met aandacht updates en verwachtingen vanuit de gevestigde weerbureaus en -organisaties! Zonodig verschijnen voor dit bericht updates.

Skywarn meldsysteem:
Aandacht voor evt. schade door blikseminslag, grote hagel (meldcriterium minstens 2cm steengrootte en/of dikte gesloten dek) en zware windstoten (meldcriterium 90 km/u) of daardoor veroorzaakte schade. Voorts kan lokaal veel neerslag op korte tijd vallen tot wel 30-40mm aan toe (dus wolkbreuken of door neerslag veroorzaakte schade of overlast melden).

Weerwaarschuwingen:
Het KNMI waarschuwt (Code Geel): "Aan het einde van vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag komen er in het zuidwesten stevige onweersbuien voor met plaatselijk (zware) windstoten, veel regen in korte tijd en hagel."

UPDATE 13/6 20:30 - Het KNMI heeft de Code Geel beperkt tot alleen de provincie Zeeland. Op basis van observaties lijkt het er inderdaad op dat het complex onweersbuien later, en minder actief, dan verwacht Zeeland zal raken en dat bovendien afnemend in activiteit.

UPDATE 14/6 02:00 - Het complex heeft Zeeland bereikt en er worden windstoten gemeten tot 75 km/u. Estofex heeft voor vandaag 14 juni een level-1 uitgezet over o.a. het grootste deel van de Benelux, vnl. voor kans op grote hagel en zware neerslag. Het KNMI heeft de Code Geel weer uitgebreid met Zuid-Holland en Noord-Brabant.

UPDATE 14/6 11:30 - In de loop van de dag dient zich vanuit het westen een koufront aan, maar daar vooruit stroomt naar verwachting al koelere lucht over ons land uit. De warmte (of zelfs hitte voor het uiterste oosten/noordoosten) is daardoor voor de oostelijke helft, waarbij de maxima waarschijnlijk al vroeg op de middag gehaald zullen worden. Overdag en op de vroege avond bereiken ons van uit het zuiden eerder gevormde (onweers-)buien waarvoor nog steeds tot 2000 J/Kg MUCAPE beschikbaar is. Later op de avond en in de nacht naar zondag vorming van onweersbuien over het (uiterste?) oosten en noordoosten in een setting met 1000-1500 J/Kg MUCAPE, deze buien trekken in overwegend noordoostwaartse richting Duitsland in. In beide situaties voldoende diepe windschering voor multicell organisatie. Onweer, hagel en veel neerslag op korte tijd is hierbij mogelijk.
Er staan op moment van deze update geen nieuwe weerwaarschuwingen uit - althans niet naast de gisteren uitgegeven Estofex level-1.

UPDATE 14/6 23:15 - Het KNMI waarschuwt (Code Geel) voor onweer over Limburg: "Vanavond komt er in Limburg plaatselijk nog een stevige onweersbui voor. Hierbij is er door veel regen in korte tijd kans op het onderlopen van tunnels en kelders. Door plotselinge windstoten kan er enige overlast ontstaan voor buitenactiviteiten. Zeer plaatselijk is er ook kans op hagelstenen van ca. 2-3 cm. Dit zou enige schade kunnen opleveren."

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)

Media (8)Meldingen (0)Sluiten