DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.
Geldig | 26-09-2024 11:00 - 27-09-2024 23:55 |
Uitgifte | 26-09-2024 10:30 |
Update | 26-09-2024 19:15 |
Het is druk op de weerkaarten, de regie wordt gevoerd door een complex (meerdere kernen) en omvangrijk laag dat vanuit de zuidelijke helft van Engeland tijdens de periode naar Denemarken beweegt. We krijgen naast de occlusies bij het laag (kennelijk Aitor gedoopt) te maken met meerdere (hoogte-)trogpassages en voor de zuidelijke helft geldt v.w.b. de buienactiviteit een voor activatie gunstige positie onder de bovenstroming (jet). Voor de westelijke kustgebieden geldt aanhoudende buienactiviteit in de nacht naar vrijdag door de combi van nadering van Aitor's backbent occlusie, activatie door trogpassage en kustconvergentie.
Over de hele periode bij buien kans op onweer met daarbij veel neerslag op korte tijd. Lokaal kan ook de totale neerslag fors oplopen tot > 50mm, over zee en voor de westelijke provincies komen sommige berekeningen zelfs tot fors meer. Vanaf donderdagavond krijgen we te maken met een uitloper van Aitor, met veel wind en (zeer) zware windstoten voor vnl. het noordwesten, IJsselmeer en Wadden. Modellen komen met een aparte lagedruk kern in het uiterste zuidwestelijke deel van deze uitloper met daarbij een klein maar fel windveld, dit betekent dat ook het zuidwesten en (later weer) IJssel-/Markermeer en aangrenzende regio met zware windstoten moeten rekenen.
Skywarn meldsysteem:
Aandacht in de eerste plaats natuurlijk voor de zware windstoten (meldcriterium minstens 90 km/u) of door wind aangerichte schade. Verder het optreden van wolkbreuken, schade door blikseminslag of schade/overlast door grote hoeveelheden neerslag.
Weerwaarschuwingen:
Estofex komt met een uitgebreide Level-1 o.a. over de hele Benelux: "A level 1 extends from UK/France all the way to the Baltic States with variable risks. An augmented tornado/gust risk extends from France into Germany/Benelux with a more dominant excessive rain risk affecting S UK and the coastal areas."
Het KNMI komt met een Code Geel op vrijdag voor het westen/noordwesten, samengevat: "Vrijdag vooral in de kustgebieden zware windstoten. De zware windstoten komen uit het zuidwesten en bereiken snelheden van 75-90 km/uur, aan de kust mogelijk plaatselijk 90-100 km/uur." De Code Geel is in grote lijn geldig vrijdag van 00:00 tot 18:00lt.
Weerkaarten Harmonie (bron: Weerplaza)
Voor totale neerslag tot aan einde periode dit bericht:
Windstoten voor vrijdag per 05:00lt, 09:00lt en 13:00lt:
UPDATE 26/9 19:15 - Het KNMI heeft de Code Geel vanmiddag uitgebreid met onweerwaarschuwingen voor vandaag: "Vanavond komen er in de zuidoostelijke helft eerst nog enkele stevige onweersbuien voor, verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden.
Komende nacht kunnen zware windstoten in de kustgebieden plaatselijk leiden tot schade en overlast. De zware windstoten kunnen hinder opleveren voor het verkeer en er is kans op het afbreken van boomtakken. Ook kunnen rondvliegende voorwerpen zoals dakpannen gevaar opleveren. De windstoten houden vrijdag een groot deel van de dag aan en komen overdag ook een stukje landinwaarts."
Uit de KNMI Guidance van 19:00: "Vanavond vooral in het zuidoosten stevige onweersbuien, vanaf vannacht juist vooral in de kustgebieden, zie ook de modelbeoordeling. Er is ook kans op hagel en windstoten, vanavond bij een supercell in het zuidoosten een hele kleine kans op een windhoos. Bij buien in de vore veel minder organisatie en randverschijnselen, maar dan juist aan de kust of boven het IJsselmeer wellicht kans op een waterhoos".
Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)