DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.
Geldig | 10-09-2024 18:00 - 12-09-2024 08:00 |
Uitgifte | 10-09-2024 12:30 |
Update | 11-09-2024 10:30 |
De komende dagen onweerkansen en soms ronduit onstuimig weer. In eerste instantie krijgen we de komende avond en nacht te maken met het koufront bij een laag met de kern actueel tussen Schotland en het zuiden van Scandinavië. Het front bereikt begin van de avond het noordwesten en trekt vervolgens op de avond en in de nacht naar woensdag zuidoostwaarts. Het ziet er actief uit met kans op opgelijnde convectie, onweer en windstoten. De meeste activiteit lijkt voor over zee en de kustprovincies te zijn, daar de meeste onstabiliteit. Voor het (uiterste) zuiden/zuidoosten is organisatie van de convectie wat onzeker, op de weerkaarten is golfvorming van het front te zien. Over het algemeen geldt lage onstabiliteit, maar een paar honderd J/Kg MUCAPE bij wel ruime windschering en forcering.
Na passage van het front wordt op hoogte koude lucht aangevoerd, de temperatuur op het 500hPa vlak zal woensdag vanuit het noordwesten uit dalen naar tot -30°C. De combinatie van de daardoor toenemende onstabiliteit, de positie t.o.v. de bovenstroming en de dagelijkse gang betekent de nodige buien die vanuit het noorden over het land uitbreiden met kans op hagel, onweer en windstoten.
In de nacht naar donderdag blijven de westkusten kans houden op onweer bij buien.
Skywarn meldsysteem:
Trefwoorden voor de meldingen zijn schade door blikseminslag en lokaal overlast door fors oplopende neerslagtotalen over de periode van dit bericht. Op woensdag kunnen bij de meest intense buien over IJsselmeer, Wadden en uiterste noorden windstoten het meldcriterium (90 km/u) halen. Wellicht dat daar ook hagel het meldcriterium (steengrootte of dikte gesloten dek minstens 2cm) kan halen.
Weerwaarschuwingen:
Het KNMI waarschuwt (Code Geel): "Vanaf woensdagochtend komen er in de noordelijke helft van het land enkele onweersbuien voor. Op enkele plekken ontstaat er wateroverlast. Plaatselijk treden windstoten op, die hinderlijk kunnen zijn voor het verkeer en buitenactiviteiten. Ook is er kans op hagel."
UPDATE 11/9 10:30 - Het KNMI heeft de Code Geel over Noord-/Zuid-Holland en Zeeland uitgebreid met een waarschuwing voor hoge neerslagtotalen: "Van het noorden uit onweersbuien, vooral in het westen toenemende kans op wateroverlast". Onder Meer Details: "In het westen valt plaatselijk 50-75 mm in 24 uur, mogelijk op een enkele plek 75-100 mm. Bij de buien kunnen vooral in de kustprovincies windstoten rond 75 km/uur optreden. Verder is er plaatselijk hagel van 1-2 cm doorsnede mogelijk".
Met alle neerslag van gisteren en vandaag tot nu erbij kan het komen tot behoorlijke wateroverlast. Totale neerslag gisteren (kaart: HetWeerActueel):
Door Harmonie 11/9 03z berekende neerslag tot einde periode dit bericht:
En uit diezelfde run de neerslagtotalen tot vrijdagmiddag 17:00lt, met lokaal tot rond 200mm!
Bron Harmonie kaarten: Weerplaza.
V.w.b. de verwachting en aandachtspunten t.a.v. het Skywarn meldsysteem blijft het oorspronkelijke bericht ongewijzigd.
Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)