23/10/2024 - (niet aangemeld)

Spotterbericht 911

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig 02-09-2024 10:00 - 02-09-2024 23:00
Uitgifte 01-09-2024 17:30

Een thermisch laag beweegt vanuit noordwest-Frankrijk naar de UK. Het bijbehorend warmtefront ligt over het midden, ten zuiden ervan wordt erg warme vochtige lucht aangevoerd. Morgen beweegt het front naar het noordoosten en stroomt de warme lucht over het hele land uit. Het front wordt gevolgd door een uitloper van het laag (vore), naar verwachting is vooral convergentie in de vore focus voor de vorming van onweersbuien in de loop van de middag. Omdat over het noordoosten (daardoor) de temperatuur het langst kan stijgen en de dagelijkse gang van belang is gezien de zwakke forcering worden de meeste, en meest forse, buien over de noordoostelijke helft verwacht. Er is 1000-1500 J/Kg MUCAPE, rond 40mm PW en maar weinig effectieve windschering beschikbaar zodat organisatie zwak zal zijn, meest single cells die in deze setting weer fors kunnen uithalen, dus pulse-type met kans op hagel en veel neerslag op korte tijd.

Skywarn meldsysteem:
Vnl. aandacht voor schade door blikseminslag of veel neerslag op korte tijd en/of het optreden van wolkbreuken. Voor alle zekerheid, het meldcriterium voor hagel is minstens 2cm steengrootte of dikte gesloten dek. Van de windstoten wordt niet verwacht dat het meldcriterium (90 km/u) gehaald zal worden.

Weerwaarschuwingen:
Het KNMI waarschuwt (Code Geel) voor de onweersbuien: "Maandag neemt in de middag de kans op onweersbuien toe. Met name in het noorden en oosten is er eind van de middag en in de avond kans op stevige onweersbuien."

UPDATE 2/9 12:00 - localisatie en timing van de onweersbuien is lastig (weinig forcering) en de meer fijnmazige modellen bieden helaas niet veel houvast, vooral v.w.b. timing met verschillen tot wel 3 tot 4 uur toe. De nadruk zal wel liggen op de meest oostelijke provincies en dat buien in de loop van de middag vanuit het zuiden noordwaarts bewegen. Onweer, veel neerslag op korte tijd en lokaal windstoten zijn de voornaamste aandachtspunten.
Het KNMI heeft de weerwaarschuwing Code Geel uitgebreid naar alle provincies m.u.v. de Hollanden en Zeeland: "Vanmiddag neemt van het zuiden uit de kans op onweersbuien toe, vooral in de oostelijke helft van het land. Bij deze buien kan zware regen plaatselijk voor schade en overlast zorgen zoals ondergelopen kelders, tunnels en wegen. Ook kunnen er zeer plaatselijk windstoten voorkomen die voor buitenactiviteiten en verkeer hinderlijk zijn." 

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag

Media (9)Meldingen (3)Sluiten