23/10/2024 - (niet aangemeld)

Spotterbericht 909

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig 24-08-2024 10:00 - 24-08-2024 23:30
Uitgifte 24-08-2024 09:50
Update24-08-2024 18:00

Storing "Lilian" die eergisteren voor veel wind zorgde over ons land ligt inmiddels met de kern op de Noorse kust. Een golf in het koufront is afgelopen nacht als warmtefront over ons land van zuid naar noord getrokken en sleept op moment van opstellen van dit bericht over het noordwesten. Na passage wordt met een zuidelijke stroming warme en vochtige lucht aangevoerd. Het koufront zal vanavond van west naar oost passeren, er juist vooruit ontstaat een convergentielijn (in een thermische vore). Deze combinatie is het focus voor vorming van onweers-)buien die van west naar oost bewegen. Hoe zwaar e.e.a. kan uitpakken is afhankelijk hoe ver het kan opwarmen; het is daarom aannemelijk dat de zwaarste buien voor de oostelijke helft zullen zijn. Als alles goed samenvalt is de setting 500-700 J/Kg SBCAPE/MUCAPE en >40kts effectieve schering. Naar verwachting is daarbij lijnvormige organisatie mogelijk met als voornaamste risico lokaal (zeer) zware windstoten. Lokaal is 30-40mm totale neerslag tot middernacht mogelijk.

Skywarn meldsysteem:
Voor heel NL: onweer, zware windstoten en veel neerslag op korte tijd. Over het midden en de oostelijke helft aanvullend zeer zware windstoten en hagel. Meldcriteria: bliksemfrequentie minstens 60 ontladingen/minuut, hagel minstens 2cm steengrootte en dikte gesloten dek, windstoten minstens 90 km/u. Verder nog schade of overlast door blikseminslag of veel neerslag op korte tijd/het optreden van wolkbreuken.

Weerwaarschuwingen:
Het KNMI waarschuwt (Code Geel): "Aan het einde van de middag en in de avond trekken er enkele stevige onweersbuien van west naar oost over het land. Vooral in het oosten is er plaatselijk kans op overlast en schade door (zware) windstoten. Ook is plaatselijk wateroverlast mogelijk."

Voorbeeldgewijs totale neerslag tot middernacht vlgns Harmonie 24/8 03z (bron: Weerplaza):

UPDATE 24/8 18:00 - Het KNMI komt met een Code Oranje over de zuidoostelijke provincies: "Vanavond trekken er enkele stevige onweersbuien van west naar oost over het land. Vooral in het (zuid)oosten is er plaatselijk kans op overlast en schade door (zware) windstoten en wateroverlast. Hiervoor geldt in het oosten code oranje. In de tweede helft van de avond trekken de buien het land uit."

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)

Media (13)Meldingen (3)Sluiten