23/10/2024 - (niet aangemeld)

Spotterbericht 905

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig 01-08-2024 00:00 - 01-08-2024 22:00
Uitgifte 31-07-2024 23:36

Een (thermisch) laag trekt vanuit het noorden van Frankrijk net zuidelijk van ons land oostwaarts. Rond het laag onstabiele vochtige lucht die over het (uiterste?) zuiden uitstroomt. Op donderdag passage van een trog op hoogte van west naar oost die over de gebieden waar de onstabiele lucht aanwezig is aanleiding is tot vorming van (forse) onweersbuien bij rond 500 J/Kg MUCAPE, net aan voldoende schering voor multicells en ruime hoeveelheid voor neerslag beschikbaar vocht (EC komt met > 40mm).
De vraag is hoe ver noordelijk de onstabiele lucht (en dus de buienactiviteit) kan opdringen afhankelijk van het uiteindelijke trace van het laag. Ook de fijnmazige modellen geven weinig houvast voor wat dit betreft.

Skywarn meldsysteem:
Kan op schade en/of overlast door blikseminslag of oplopende neerslagtotalen. Modellen komen met 20 tot ruim 40mm totale neerslag over het uiterste zuiden en bij onze zuiderburen. Verder evt. wolkbreuken / veel neerslag op korte tijd.

Weerwaarschuwingen:
Estofex komt met een Level-1 over o.a. het uiterste zuiden van ons land: "mainly for heavy to excessive rain".

Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag

Media (5)Meldingen (0)Sluiten