18/10/2024 - (niet aangemeld)

Spotterbericht 904

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig 23-07-2024 09:49 - 23-07-2024 21:00
Uitgifte 23-07-2024 10:00

Het is druk op de weerkaarten, een laag over de Noordzee ten NNO van ons land beweegt NO-waarts richting het zuiden van Scandinavië. Het heeft een soort uitloper of satelliet-kern aan de ZW-kant met 'eigen' (warmte-/kou-)fronten. Dit betekent vandaag de nodige buien bij de passage van het koufront en tweetal occlusies (of zelfs drie voor het zuiden dat wellicht nog met de 'back-bent' van de tweede occlusie te maken krijgt). De buienactiviteit wordt verder aangejaagd door passage van een op de 500hPa kaarten zichtbare hoogtetrog van west naar oost met bovenluchttemperaturen teruglopend naar rond -17°C (volgens EC 00z).

Vanmiddag geldt een setting met >500J/Kg MUCAPE en net aan voldoende diepe schering voor multi-cell organisatie. Flink oplopende neerslagtotalen zijn opnieuw mogelijk, modellen kwamen met dagtotalen regionaal tot >25mm, maar amateurstations in de zuidelijke helft kwamen rond 09:00 al met totaal gemeten neerslag van over 30mm. Bij buien aldus kans op veel neerslag op korte tijd, met PW-waarden vanmiddag tot over 30mm.

Aandacht ook voor de occlusiepassage rond het middaguur/aan het begin van de middag waarbij (gesteund door de trogpassage) kans op spoutvorming wordt berekend vooral landinwaarts. Het zou misschien eerder nog een goede kans zijn voor waterhoosvorming over de zuidwestelijke grote (Zeeuwse) wateren en kusten bij windkracht 3Bft, wolkenbasis 400-500meter (of zelfs nog minder)  en redelijk gunstige verticale temperatuurverschillen.

Skywarn meldsysteem:
Vnl. aandacht voor schade door blikseminslag of schade/overlast door oplopende neerslaghoeveelheden. Verdere extremen worden vooralsnog niet verwacht. En de eerste uren van de middag letten op evt. (water-)hoosvorming.

Weerwaarschuwingen:
Er staan op moment van uitgifte van dit bericht geen weerwaarschuwingen uit.

Onweer/blikseminslag | Tornado/hoosverschijnsel(en) | Wateroverlast/(zware) neerslag

Media (1)Meldingen (0)Sluiten