18/10/2024 - (niet aangemeld)

Spotterbericht 903

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig 20-07-2024 12:00 - 21-07-2024 20:00
Uitgifte 20-07-2024 11:40

Op de weerkaarten twee zaken die we vandaag en morgen moeten volgen. In de eerste plaats bereikt een (thermische) vore vanmiddag het zuidwesten en beweegt noordoostwaarts. Convergentie in de vore is de trigger voor vorming van onweersbuien waarbij gezien de setting het kan gaan om pittige exemplaren maar zonder hoge organisatiegraad. Het gaat (over het algemeen) om 1000-1500 J/Kg MUCAPE en 15-20kts effectieve diepe schering met PW waarden tot ruim 40mm (PW = voor neerslag beschikbaar vocht). Regionaal kan het gaan om iets mindere of juist iets ruimere waarden. De buien trekken niet bijzonder snel noordoostwaarts en met de te verwachten intense neerslag kan het lokaal komen tot max. rond 40mm totale neerslag. Gezien de schering zal het gaan om single cells en multicellen, onderschat die single cells niet, in deze setting zijn het pulse storms met kans op forse hagel en veel neerslag op korte tijd. De buien zijn aanvankelijk voor het zuidoosten en midden.

De vore beweegt iets afnemend in betekenis naar het noordoosten en dus zal ook de buienactiviteit in de nacht naar zondag meer en meer voor het oosten en noordoosten zijn.

Morgen passeert een koufront van west naar oost, er vooruit nog onweersbuien over de oostelijke helft al worden daarbij geen extreme verschijnselen verwacht.

Skywarn meldsysteem:
Aandacht voor schade en overlast door blikseminslag en veel neerslag. Het optreden van wolkbreuken en verder forse hagel die het meldcriterium (2cm steengrootte of dikte gesloten dek) kan halen.

Weerwaarschuwingen:
Het KNMI waarschuwt met een Code Geel over het zuidoosten en midden: "In de namiddag en avond is er in het zuidoosten en later ook midden kans op enkele onweersbuien. Hierbij zijn windstoten, lokale wateroverlast en hagel mogelijk." Estofex kwam eerder in een "extended forecast" met een level-1 over een groot deel van de Benelux (incl. het uiterste zuiden en zuidoosten van ons land: "A level 1 was issued across France into Belgium and Luxembourg mainly for severe gusts, a few large hail events and heavy rain."

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag

Media (17)Meldingen (7)Sluiten