20/07/2024 - (niet aangemeld)

Spotterbericht 900

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig 09-07-2024 15:00 - 09-07-2024 23:55
Uitgifte 09-07-2024 00:00
Update09-07-2024 14:45

Onder regie van (vnl.) een laag dat over de Britse eilanden noordoostwaarts beweegt, trekt vannacht een warmtefront noordwaarts over ons land, er achter aanvoer van warme lucht zodat op de dag de temperatuur over grote delen van het land kan oplopen tot over 25°C, in het zuidoosten mogelijk tot rond 30°C. Lang duurt die warmte niet want vanaf de namiddag nadert vanuit het zuidwesten een koufront voorafgegaan door een convergentielijn in een vore. Beide systemen bewegen vervolgens noordoostwaarts en zijn beiden focus voor vorming van forse onweersbuien.
De meeste aandacht moet gaan naar buien die op de convergentie voor het front uit ontstaan, in een setting met meer landinwaarts 1500-2000 J/Kg MUCAPE en ruime effectieve windschering. Als deze buien vanaf de grond kunnen ontstaan kan is het hele potentieel beschikbaar en kan het gaan om een squall line, mogelijk met erin opgenomen enkele supercellen, eventueel verder organiserend tot een bow echo. Als dit bewaarheid wordt zijn intens onweer, grote hagel, veel neerslag op korte tijd en (zeer) zware windstoten aandachtspunten en dat gedurende een tijd waarin zich de avondspits afspeelt.
Ook op het koufront vorming van onweersbuien maar dan vanaf middelbaar niveau met (daardoor) minder extreme verschijnselen en een hogere treksnelheid, maar toch kunnen ook dit zware buien zijn, met nog steeds rond 1000 J/Kg MUCAPE en rond 30kts windschering effectief beschikbaar zal het gaan om goed georganiseerde multicellen.
Ook de neerslaghoeveelheid kan flink oplopen tot lokaal voorbij 40mm, de de buien trekken weliswaar snel verder maar er is veel voor neerslag beschikbaar vocht beschikbaar (EC komt met 40-44mm).

De eerste echt zware onweersituatie van deze zomer dient zich aldus aan. De meer fijnmazige modellen zijn niet echt eensluidend over timing en localisatie al moet het vanaf de namiddag beginnen vanuit het zuidwesten en zou het zuidoosten v.w.b. de eerste zware onweerslijn buiten schot blijven. EC ziet dat echter anders. Nowcasten dus! En weliswaar buiten Skywarn bestek maar toch: ben je morgen in en vanaf de namiddag in het verkeer of heb je buitenactiviteiten is het ook voor de niet Skywarn-waarnemers wel zo handig om een oogje op de lucht te houden. Voorzichtig aan!

Skywarn meldsysteem:
Vooral aandacht voor de squall line met bliksemfrequentie, hagel en windstoten die de meldcriteria kunnen halen, resp. minstens 60 ontladingen/min., minstens 2cm steengrootte of dikte gesloten dek, en voor de windstoten minstens 90 km/u.
Verder bij beide systemen schade door blikseminslag, schade of overlast door veel neerslag of het optreden van wolkbreuken.

Weerwaarschuwingen:
Het KNMI waarschuwt (Code Geel): "Dinsdagavond is er kans op zware onweersbuien die van het zuidwesten naar het noordoosten over het land trekken. Door deze buien kan er plaatselijk veel regen, intensief onweer, grote hagel en zware windstoten optreden. Door blikseminslag, wateroverlast, het omwaaien van voorwerpen en bomen en grote hagelstenen kan er schade en overlast ontstaan. Vooral voor buitenactiviteiten kunnen deze onweersbuien gevaarlijk zijn."
Estofex tekent een Level-2 met een Level-1 eromheen over o.a. grote delen van de Benelux: "A level 2 was issued across far NE France into Benelux and far NW Germany mainly for damaging gusts. A level 1 surrounds that risk for similar hazards but with lower probabilities. An isolated tornado is possible along the cold front over Belgium/the Netherlands. In addition, a few heavy rain and large hail events are forecast."

UPDATE 9/7 08:15 - na raadplegen van de laatste modelruns kan het bericht in grote lijnen blijven staan. De fijnmazige modellen laten het spel iets later beginnen (vanaf ongeveer 18:00lt, zou gunstig zijn voor het spitsverkeer) en vertonen verschillen in hoeverre het uiterste noordwesten, noordoosten en zuidoosten met de zwaarste buien te maken krijgen. EC volhardt, laat het vanaf 16:00lt vanuit het zuidwesten beginnen en toont twee duidelijke onweerslijnen die over het hele land trekken. Nowcasten blijft het devies!

UPDATE 9/7 14:45 - Het KNMI heeft de weerwaarschuwingen opgeschaald naar Code Oranje over het hele land: "Vanaf eind van de middag in het zuidwesten en vanavond in de rest van het land is er kans op zware onweersbuien die van het zuidwesten naar het noordoosten over het land trekken. Bij deze buien kunnen er zware windstoten voorkomen en plaatselijk veel regen, veel onweer, grote hagel." Estofex kwam per 11:43lt met een mesoscale discussion voor een gebied over het overgrote deel van Nederland en België.

I.t.t. genoemd in de eerdere update komen modellen nu eensluidend met aanvang van de buienactiviteit vanuit het zuidwesten al in de namiddag.

 

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)

Media (14)Meldingen (16)Sluiten