20/07/2024 - (niet aangemeld)

Spotterbericht 898

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig 29-06-2024 19:00 - 30-06-2024 04:00
Uitgifte 29-06-2024 12:15

Een extreem weer situatie dient zich aan ten zuidoosten van ons land op de scheiding van warme onstabiele lucht en koelere lucht die vanuit eerst NO, later NW richting wordt aangevoerd. In de hoofdrollen een laag dat vanuit centraal Frankrijk vanavond noordoostwaarts naar midden Duitsland beweegt.'Achter' het bijbhorende warmtefront dat direct gevolgd wordt door een trog op hoogte potentieel zware convectie in een omgeving met > 3000 J/KG MUCAPE en zeer ruime diepe windschering. Dat kan daar aanleiding zijn voor allerlei extremen maar ons land zal met die extreme setting naar verwachting niet te maken krijgen. Wel is het belangrijk in hoeverre het warmtefront rond middernacht en het begin van de nacht het zuidoosten en (uiterste?) oosten kan bereiken. Dan kunnen bijbehorende buien ons land bereiken waarbij het dan gaat om traag trekkende buien in een setting met 500-1000 J/Kg MUCAPE, voldoende schering voor vorming van multicellen en voor neerslag beschikbaar vocht (PW waarde) in de loop van de avond en begin van de nacht naar zondag oplopend tot over 40mm. Dit verdient aandachtig nowcasten gezien de kans op overlast veroorzakende hoeveelheden neerslag, zeker v.w.b. de Limburgse heuvels.

Skywarn meldsysteem:
Voor NL m.n. schade door blikseminslag, overlast en/of schade door veel neerslag en/of het optreden van wolkbreuken. Mocht een enkele zwaardere bui ons land bereiken komt ook meldenswaardige hagel erbij (melden bij steengrootte minstens 2cm of gesloten dek van minstens 2cm). Chasende waarnemers kunnen ten zuidoosten van ons land te maken krijgen met een hele rits aan meldenswaardige extremen, zie de meldcriteria.

Weerwaarschuwingen:
Het KNMI waarschuwt (Code Geel): "Vanavond trekken er vooral in Limburg enkele stevige regen- en onweersbuien over. Bij deze buien kan er naast hagel ook in korte tijd veel neerslag vallen met plaatselijke wateroverlast tot gevolg." Estofex tekent een Level-1 over o.a. het uiterste zuidoosten: "A level 1 surrounds all level areas with all kind of hazards but lower probabilities", zie de forecast.

 

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag

Media (3)Meldingen (4)Sluiten