20/07/2024 - (niet aangemeld)

Spotterbericht 896

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig 20-06-2024 18:00 - 21-06-2024 18:00
Uitgifte 20-06-2024 12:45

Helaas geen tijd vandaag dus een verkort bericht: gekoppeld aan passage van een (thermisch) laag vanaf de late avond en in de nacht naar vrijdag onweerkansen voor het zuidoosten. Aan de westkant veel neerslag (door meer langdurige regenval). Het laag trekt over de NL/Dld grensregio NNO-waarts, het is afhankelijk van de uiteindelijke koers waar de meeste neerslag kan vallen en of op vrijdag het in het uiterste oosten warm genoeg wordt voor vorming van onweersbuien (die dan pittig kunnen uitvallen). Deze onzekerheden zijn ook in de geraadpleegde modellen te herkennen.

Skywarn meldsysteem:
Met name aandacht kans op schade of overlast door blikseminslag en oplopende neerslagtotalen (het kan over de periode van dit bericht lokaal weer tot tientallen mm's neerslag komen).

Weerwaarschuwingen:
Er staan op moment van uitgifte van dit bericht geen weerwaarschuwingen uit.

UPDATE 21-6 12:00 - Het laag passeert als verwacht over de NL/DLD grens in NNO richting. De warmere onstabiele lucht in de warme sector (de luchtmassa achter het warmtefront) lijkt te ver oostelijk te blijven zodat zwaardere (onweers-)buien hooguit tot aan de NL/DLD grensgebieden kunnen komen. Ook de neerslagtotalen zijn lager dan eerder verwacht, fijmazige modellen als Harmonie en ID2 komen over ons land niet verder dan tot rond 25mm tot middernacht.
Echte extremen lijken daarom voor ons land van de baan, heel anders is dat over grote delen van west- en centraal-Europa met als highlights ZO-Duitsland, delen van Tsjechië en delen van Noord-Italië waar het tot uitgesproken noodweer kan komen.

Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag

Media (3)Meldingen (0)Sluiten