08/09/2024 - (niet aangemeld)

Spotterbericht 889

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig 24-05-2024 00:00 - 25-05-2024 18:00
Uitgifte 23-05-2024 23:00
Update24-05-2024 13:00

Vrijdagochtend bereikt een buiig neerslaggebied vooruit een hoogtetrog het zuidoosten en breidt zich vervolgens over het hele land uit. E.e.a. met ruime onweerkans en naar verwachting lokaal veel neerslag. MUCAPE waarden tot boven 500 J/Kg en voldoende effectieve windschering voor vorming van multicellen. Vrijdagavond laat en in de nacht naar zaterdag neemt het convectieve (buiige) karakter af en resteert een meer egale (stratiforme) neerslagzone met nog wel een erin opgenomen enkele onweersbui. De neerslag verlaat maar langzaam ons land in overwegend westelijke/noordwestelijke richting zodat het voor grote delen van het land pas tegen zaterdagavond weer droog wordt.

Skywarn meldsysteem:
Vnl. schade door blikseminslag en het optreden van wolkbreuken of schade/overlast door oplopende neerslagtotalen.

Weerwaarschuwingen:
Het KNMI waarschuwt (Code Geel): "Vrijdagochtend bereiken enkele stevige onweersbuien het zuidoosten van ons land. In de middag breiden deze onweersbuien zich verder over het land uit. Bij de buien is er kans op hagel en kan er in korte tijd veel neerslag vallen. Plaatselijk wateroverlast is mogelijk. Het verkeer moet er rekening mee houden dat wegen en tunnels kunnen onderlopen. Buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden. In de loop van zaterdag verdwijnen de meeste buien."

23/5 12z Harmoniekaart voor totale neerslag van 23/5 14:00LT tot 25/5 14:00LT, let vooral op de strook over noord-NL met totalen tot rond 70mm! (bron Weerplaza):

UPDATE 24/5 13:00 - Gezien de actuele verwachtingen en meest recente Harmonie en EC berekeningen is het beeld voor vandaag dat de langdurige neerslag voor de zuidelijke helft is met nadruk op het (uiterste) zuidoosten. Over de noordelijke helft een meer convectief beeld, onweersbuien met kans op hagel en veel neerslag op korte tijd.
Morgen een soortgelijke verdeling al neemt de neerslag over het zuiden af en zijn de onweerkansen kleiner en vooral voor het noordwesten.

Het KNMI waarschuwt (Code Geel): "In het zuiden en zuidoosten valt tot en met zaterdagochtend langdurig regen, vooral in Zuid-Limburg zou dit voor wateroverlast kunnen zorgen. Vanmiddag en vanavond kunnen vooral in de noordelijke helft van het land enkele stevige onweersbuien voorkomen. Bij de buien is er kans op hagel en kan er vooral in korte tijd veel neerslag vallen. Later vanavond verdwijnen de meeste buien."

Estofex geeft een Level-2 omringd door een Level-1 over o.a. grote delen van oost- en noord-NL: "A level 1 and level 2 are issued for the Netherlands, central to E Germany mainly for excessive convective rainfall and to a lesser degree for tornadoes."

Hieronder de totale neerslag van vrijdagochtend 08:00 tot zaterdagochtend 08:00 cf. Harmonie run 24/5 06z (bron: Weerplaza):

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag

Media (5)Meldingen (4)Sluiten