08/09/2024 - (niet aangemeld)

Spotterbericht 888

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig 20-05-2024 10:30 - 21-05-2024 22:00
Uitgifte 20-05-2024 10:30

Vandaag vnl. over de noordwestelijke helft onweersbuien waarbij kustconvergentie en passage van een trog de buienvorming aanjagen. In een soort van herhaling van zetten is de setting eigenlijk als gisteren 19/5 over de zuidoostelijke helft, dus ruime onstabiliteit, weinig/geen organisatie (weinig schering) en lage treksnelheid waardoor het lokaal weer tot flinke neerslagtotalen kan komen.Op de avond neemt de activiteit snel af.

De meeste aandacht moet zijn voor morgennamiddag en -avond. Een uitloper (vore) van een thermisch laag over Duitsland wordt in de loop over het zuiden verwacht en trekt vervolgens noordwaarts. In de vore vorming van buien in een setting tot rond 1500 J/Kg MUCAPE en voldoende schering voor multicell-organisatie. Voor neerslag beschikbaar vocht (PW) loopt tijdens de namiddag/avond op tot 30-35mm. Het kan gaan om pittige onweersbuien met (forse) hagel, windstoten en veel neerslag op korte tijd over de hele zuidelijke helft. Lokaal is 30-40mm totale neerslag mogelijk.

Skywarn meldsysteem:
Over de periode kans op schade door blikseminslag en bij de zwaarste buien eventueel schade door wind of gladheid na hagelval. Hagel melden bij gevormd hageldek met een dikte van minstens 2cm of steengrootte van minstens 2cm. Van de windstoten wordt niet verwacht dat het meldcriterium (90 km/u) gehaald zal worden maar schade is in deze tijd van het jaar aannemelijk al van - zeg 70-75 km/u. Verder weer schade of overlast door veel neerslag en/of het optreden van wolkbreuken.

Weerwaarschuwingen:
Het KNMI waarschuwt (Code Geel): "Vanmiddag ontstaan in het noorden en westen onweersbuien. Plaatselijk valt veel regen in korte tijd waardoor wateroverlast kan ontstaan. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hiervan hinder ondervinden. Vanavond verdwijnen de buien geleidelijk. Morgen krijgt het zuidoosten in de tweede helft van de middag met onweersbuien te maken. Deze onweersbuien breiden zich in de avond over het midden uit. Plaatselijk valt veel regen in korte tijd waardoor wateroverlast kan ontstaan. De buien lijken wat zwaarder te worden dan die van vandaag. Windstoten en hagel kunnen hinder opleveren voor verkeer en buitenactiviteiten."
Estofex tekent een Level-1 voor vandaag 20/5 over (o.a.) vrijwel de hele BeNeLux: "A level 1 was issued across Ireland, France, BENELUX, N Germany, N Poland, Baltics into extreme W Russia mainly for heavy rainfall."

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)

Media (21)Meldingen (7)Sluiten