18/10/2024 - (niet aangemeld)

Spotterbericht 886

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig 16-05-2024 12:00 - 17-05-2024 20:00
Uitgifte 15-05-2024 23:15
Update16-05-2024 16:50

Het (golvende) front met ervooruit een vore gevuld met vochtige lucht waarvan in vorig bericht sprake was is ook aandachtspunt voor donderdag en vrijdag. In de vore voor het front uit komen buien vanuit Duitsland ons land binnen en bewegen NW-waarts. Het gaat dan om buien met kans op onweer, hagel en veel neerslag in een setting met ruime onstabiliteit, ruime hoeveelheid voor neerslag beschikbaar vocht en amper schering (en organisatie). Door de zwakke stroming trekken de buien maar langzaam verder waardoor lokaal de totale neerslag fors kan oplopen.

Omdat het front maar langzaam verder noordoostwaarts beweegt is positie en timing van de buien opnieuw lastig te bepalen, voor donderdag ligt de nadruk op het oosten/midden of juist meer het noordoosten. Vrijdag overdag blijft het noordoosten gevoelig voor onweersbuien die vanuit Duitsland aankomen.

Skywarn meldsysteem:
Over de periode kans op schade door blikseminslag, (verkeers-)schade door gladheid na hagelval en schade en overlast door oplopende neerslagtotalen. Grote hagel wordt niet verwacht maar een eventueel gevormd hageldek met een dikte van minstens 2cm direct melden! 

Weerwaarschuwingen:
Het KNMI waarschuwt (Code Geel): "Morgenmiddag kunnen vooral in het midden en oosten van het land enkele onweersbuien ontstaan. In korte tijd kan er veel regen vallen waardoor lokaal wateroverlast mogelijk is. In de avond verdwijnen de buien weer." Estofex kwam in een extended forecast met een Level-1 area over o.a. de zuidelijke helft van ons land.

UPDATE 16/5 16:50 - Het KNMI heeft de waarschuwing Code Geel uitgebreid over Brabant en Limburg: "Vanmiddag komen er vooral in het midden, zuiden en oosten van het land enkele onweersbuien voor. In korte tijd kan er veel regen vallen waardoor lokaal wateroverlast mogelijk is. Daarnaast is hagel mogelijk. Vanavond verdwijnen de buien weer." 

 

16/5 06z Harmoniekaart voor totale neerslag van 16/5 08:00LT tot 18/5 08:00LT met totalen van 40-60mm over delen Brabant en Limburg (bron Weerplaza):

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag

Media (8)Meldingen (8)Sluiten