02/05/2024 - (niet aangemeld)

Spotterbericht 877

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig 15-04-2024 10:00 - 16-04-2024 21:00
Uitgifte 14-04-2024 23:45
Update15-04-2024 16:45

We kunnen morgen, maandag 15 april, een tamelijk dynamisch weerdagje tegemoet zien. We krijgen op de middag te maken met passage van een occlusie, direct gevolgd door een actief koufront en nog een trogpassage 's-avonds.
Op de occlusie al buien - zelfs al met een bescheiden onweerkans - maar aandacht geldt vooral het direct erop volgende koufront in een setting met sterke bovenstroming, bescheiden onstabiliteit en (weer) zeer ruime diepe windschering. Modellen berekenen een smalle en intense neerslagzone met pittige buien, lijnvormig georganiseerd met vorming van boogsegmenten (LEWP). Bij de buien worden onweer, hagel en (zeer) zware windstoten verwacht. De zwaarste windstoten voor de westelijke kusten als het koufront daar passeert, tot wel 100-120 km/u, verder landinwaarts tot maximaal 90-100 km/u.
Na frontpassage koude lucht op hoogte en blijft het onstabiel. Op de avond is dan de trogpassage trigger voor opnieuw soms pittige buien met onweer en hagel, de nadruk lijkt te liggen op het midden en noorden van ons land. De windschering is dan wel afgenomen zodat het meest zal gaan om single cells en een enkele multicell. Aan de westelijke kusten dan nog steeds zware windstoten.

Windstoten voor 14:00 en 16:00LT als berekend door Harmonie 14/4 12z:

Skywarn meldsysteem
In de hoofdrol natuurlijk de windstoten die het meldcriterium (90 km/u) kunnen halen en overschrijden. Hagel is meldenswaard bij steengrootte van minstens 2cm of een gesloten dek van die dikte. Verder schade aangericht door blikseminslag, windstoten of door gladheid na hagel. Tot slot schade/overlast door veel neerslag op korte tijd.

Weerwaarschuwingen
Het KNMI waarschuwt (Code Geel) voor de windstoten: "Maandagmiddag trekt er een stevige buienlijn van west naar oost over het land. Bij deze buien kunnen zware windstoten voorkomen, ook is er kans op onweer en hagel. In de avond nemen landinwaarts de zware windstoten af, maar de westelijke kustprovincies houden tot en met de nacht naar dinsdag kans op zware windstoten." Estofex komt met een Level-1 over o.a. de hele BeneLux: "A level 1 was issued across SE UK into CNTRL Germany mainly for severe wind gusts and an isolated hail/tornado risk." 

UPDATE 15/4 16:45 - dat viel v.w.b. de windstoten al met al mee maar over west-, midden- en zuid-Nederland kwam het toch meermaals tot schade, overlast, en in een enkel geval gewonden, door de windstoten en blikseminslag. Tot halverwege komende nacht nog steeds zware windstoten aan de westkusten en de buienactiviteit met kans op onweer en hagel loopt door tot op morgenavond (met vanaf morgenmiddag de nadruk op de zuidelijke helft). De geldigheid van dit bericht is daarom verlengd tot morgenavond 21:00.

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)

Media (14)Meldingen (9)Sluiten