02/05/2024 - (niet aangemeld)

Spotterbericht 876

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig 08-04-2024 10:00 - 08-04-2024 23:55
Uitgifte 08-04-2024 10:00
Update08-04-2024 17:00

Een laag (eigenlijk een randstoring bij een groter laag op de oceaan tussen IJsland en Noorwegen) nadert van het zuidwesten en komt de komende nacht met de kern over het zuiden van de UK te liggen. NL heeft vandaag te maken met vanmiddag passage van het warmtefront van zuid naar noord, in de nacht naar dinsdag gevolgd door het koufront dat van zuidwest naar noordoost trekt. Op het warmtefront en op en vooruit het koufront werden behoorlijke onweersbuien berekend in (weer) een setting met erg ruime diepe (0-6km) windschering, EC 00z zelfs tot 60kts vanmiddag afnemend naar 30-35kts net voor het koufront uit, maar met weinig onstabiliteit die (dus) de beperkende factor is. E.e.a. zien we ook terug in de laatste verwachtingen en berekeningen. Als het voldoende kan opwarmen vanaf de middag vooral voor het zuiden en midden kans op onweersbuien met hagel en windstoten, als de schering inderdaad volledig benut kan worden kan het gaan om goed georganiseerde multicells of zelfs een enkele supercell.
De buien op en voor het koufront zijn vooral voor over zee, wellicht ook voor het zuidwesten, maar volgens de laatste berekeningen is de activiteit ervan dan al ver afgenomen.
Verder vannacht nog flinke windstoten voor de westelijke/noordwestelijke kusten op (verdere) nadering van het laag.

Skywarn meldsysteem
Onzekere zaak dus weer, als het met de buivorming wil lukken zijn vooral schade door bliksem en eventueel hagel (minstens 2cm steengrootte of 2cm dikte gesloten dek) aandachtspunten. Wellicht dat de komende nacht met name aan de noordwestelijke kusten windstoten het meldcriterium (90 km/u) kunnen halen.

Waarschuwingen
Er staan op moment van uitgifte van dit bericht geen weerwaarschuwingen uit, wel kwam eerder (zaterdag) Estofex in een 'extended forecast' met een level-1 over o.a. de hele BeNeLux: "A level 1 was issued from France into N-Germany mainly for severe wind gusts, large hail and an isolated tornado threat."

UPDATE 8/4 17:00: n.a.v. de Estofex Mesoscale Discussions en de ICON-D2 berekeningen van 12z moeten we toch een onweerkans voor grote delen van NL vannacht bij passage koufront toevoegen. Deze buien kunnen (zeker in het begin van de nacht over het zuiden en westen) nog goed georganiseerd/dynamisch zijn, zij het dan 'elevated', hoog gebaseerd met kans op onweer, hagel en windstoten.

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Wind/storm (-schade)

Media (5)Meldingen (0)Sluiten