16/04/2024 - (niet aangemeld)

Spotterbericht 875

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig 04-04-2024 09:00 - 04-04-2024 19:00
Uitgifte 03-04-2024 23:00
Update04-04-2024 09:15

Nadat een weinig uitgesproken koufront bij een laag dat later met de kern oostelijk van Denemarken komt te liggen is doorgetrokken, passeert op de middag een hoogtetrog van zuidwest naar oost over ons land. Het betekent vanaf het eind van de ochtend en 's-middags de nodige buien met over de zuidoostelijke helft kans op onweer, hagel, windstoten en veel neerslag op korte tijd. Vooral meer zuidoostelijk en uiterst oostelijk meer onstabiliteit (tot rond 500 J/Kg MUCAPE) en ruime diepe windschering tot ruim 30kts, wellicht zelfs ruim 35kts, die naar het er nu naar uitziet volledig (effectief) ter beschikking is. Weer een situatie met lage onstabiliteit en ruime dynamiek waarbij zowel het allemaal kan meevallen (of juist tegenvallen voor de extreem weerliefhebbers) als dat het kan komen tot buien met extreme bijverschijnselen en vergaande organisatie. Voor de volgers: ook de 0-3km schering is ruim (bijna gelijk aan 0-6km) en sommige berekeningen komen met lage wolkenbases.

Skywarn meldsysteem :
Vnl. aandacht voor schade door blikseminslag of door windstoten. Van de windstoten zelf wordt niet verwacht dat het meldcriterium (90 km/u) gehaald zal worden. V.w.b. de hagel: melden als steengrootte van 2cm en/of een gesloten dek van minstens 2cm wordt gehaald. Bij een hageldek kan ook schade door gladheid voorkomen en gemeld worden (zal meest om verkeer/ongevallen gaan).

Weerwaarschuwingen:
Estofex kwam gisteren met een 'extended forecast' met een level-1 area o.a. over de hele BeNeLux m.u.v. noordwest/noord NL: "A level 1 was issued for parts of CNTRL Europe mainly for severe wind gusts and a few tornadoes including a potential strong event. Isolated large hail is another but more isolated risk."

UPDATE 4/4/2024 09:15 - Gisteravond laat bleek dat de laatste berekeningen de meeste en zwaarste buien wat meer zuidoostelijk plaatsen in een strook over de Ardennen west- en centraal Duitsland. We zien het ook terug in de laatste Estofex forecast die nu met een Level-2 over dat gebied komt, deze is ook nog net over het uiterste zuiden van Limburg ingetekend. E.e.a. is overigens van weinig invloed op het oorspronkelijke spotterbericht, al moeten we misschien nu spreken over "het zuidoosten" i.p.v. de hele zuidoostelijke helft en geldt voor uiterst zuidelijk Limburg dat windstoten misschien wel het meldcriterium (90 km/u) kunnen halen.
In de loop van de middag ook forse windstoten voor de westelijke kustgebieden.

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Wind/storm (-schade)

Media (6)Meldingen (0)Sluiten