24/02/2024 - (niet aangemeld)

Spotterbericht 863

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig 31-12-2023 08:00 - 01-01-2024 08:00
Uitgifte 31-12-2023 00:00

De regie over het weer op oudjaarsdag en nieuwjaarsnacht wordt gevoerd door een actief laag momenteel met de kern ten westen van Ierland. Dit laag beweegt oostwaarts en komt in de loop van oudjaarsdag ten noordwesten van ons land boven de Noordzee te liggen. Vanaf de ochtend passage van het bijbehorende koufront van zuidwest naar noordoost direct gevolgd door een trog. De bovenluchttemperatuur (500hPa niveau) loopt daarbij terug tot -30°C (EC 12z), wellicht op oudjaarsavond nog wat verder dalend bij een tweede trogpassage. E.e.a. betekent helaas vrij veel wind en na koufrontpassage de nodige buien met kans op (korrel-)hagel, onweer en windstoten, dit bij voldoende schering voor vorming van multicellen. Doorstaande wind dieper landinwaarts rond 4-5BFt, Wadden, IJsselmeer en westkusten 6-7Bft. Bij buien windstoten tot 50-60km/u, voor de westelijke kustgebieden 70-80km/u.
Onzeker is nog - zeker meer landinwaarts - hoe actief de buien nog zijn in de loop van oudjaarsavond en nieuwjaarsnacht.

V.w.b. de Skywarn-meldingen aandacht voor schade of overlast door blikseminslag of zware neerslag, dat laatste zeker i.v.m. de verzadigde bodem door alle neerslag de laatste tijd. Van de windstoten wordt niet verwacht dat het meldciterium (90 km/u) gehaald zal kunnen worden.

Er staan op moment van uitgifte van dit bericht geen weerwaarschuwingen uit.

Onweer/blikseminslag | Wind/storm (-schade)

Media (1)Meldingen (0)Sluiten