24/02/2024 - (niet aangemeld)

Spotterbericht 861

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig 21-12-2023 07:05 - 22-12-2023 18:00
Uitgifte 20-12-2023 23:04

Een stormdepressie ("Pia") met de kern momenteel in de nabijheid van IJsland trekt zuidoostwaarts om op donderdagmiddag een positie over het zuiden van Noorwegen/Zweden te bereiken. We krijgen te maken met het windveld aan de zuidwestkant en passage van het actieve koufront dat voor donderdagmiddag is voorzien.

Veel wind dus die ook nog eens aanlandig is, en verder veel neerslag met tot aan het einde van de periode van dit bericht lokaal neerslagtotalen tot over 30mm in de oostelijke landsdelen. Na passage van het koufront veel buien met over het noorden kans op korrelhagel en onweer erbij. Aan en over over de noordwestelijke en noordelijke kustgebieden zijn ook de zwaarste windstoten voorzien tot over 100 km/u. Ook landinwaarts zware windstoten, zeker bij buien kan ook daar het meldcriterium (90 km/u) gehaald worden. Voor de noordelijke kusten en Wadden geldt dat de zware windstoten aanhouden tot op vrijdagmiddag.

V.w.b. de Skywarn meldingen met name aandacht voor zware windstoten van 90 km/u of meer en/of de daardoor aangerichtte schade.

Het KNMI waarschuwt met  een Code Geel: "Morgen gaat het in de loop van de ochtend en middag overal hard waaien vanwege storm Pia. In het hele land kunnen dan zware windstoten rond 80 km/uur voorkomen. Vooral in de kustgebieden zijn er windstoten rond 90 km/uur mogelijk, aan de noordkust tot 100-110 km/uur. De wind komt uit het westen tot noordwesten. In de nacht naar vrijdag beperken de zware windstoten zich steeds meer tot de kustgebieden, het Waddengebied houdt tot vrijdagmiddag kans hierop."

Windstoten voor donderdagmiddag 15:00 en totale neerslag tot vrijdag 18:00 volgens Harmonie 18z (bron: Weerplaza):

Onweer/blikseminslag | Wind/storm (-schade)

Media (21)Meldingen (71)Sluiten