DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.
Geldig | 08-07-2023 14:00 - 10-07-2023 05:00 |
Uitgifte | 08-07-2023 14:00 |
Update | 08-07-2023 14:22 |
Een prima weekend voor de hitte- en onweerliefhebbers. Tussen lagedruk ten westen op de oceaan en hogedruk ten noordoosten stroomt warme lucht uit het zuiden toe. Voor vandaag maxima in het oosten en zuidoosten tot 35°C en op zondag over de oostelijke helft voor de buien uit ook nog (ruim?) voorbij de 30°C grens. Maar ook neemt morgen de betekenis van de hogedruk af en zal de warmte (hitte) vanuit het westen door een koufront voorafgegaan door pittige onweersbuien verdreven worden.
Voor vandaag 8 juli:
Een (thermische) vore min of meer west-oost georiënteerd bereikt vanuit het zuiden ons land en zal naar verwachting in de avond over het midden liggen. Aan de warme (zuidelijke) kant in de namiddag en vroege avond kans op een enkel warmte onweer. Single cells maar wel in een setting met rond 1000 J/Kg MUCAPE (hoe verder zuidelijk meer onstabiliteit) en met een hoge wolkenbasis (> 2km). In de avond neemt de buienkans snel af.
Langs de zuidwestelijke kusten trekken in de avond en nacht naar zondag mogelijk enkele onweersbuien in noordoostelijke richting voorbij.
Morgen 9 juli:
In de ochtend kans op een enkele bui en ook kunnen er wolkenvelden (restanten van eerdere buien) vanuit het zuiden binnenlopen. Vervolgens bereikt een volgende thermische vore het zuidwesten en beweegt noordoostwaarts. In die vore ontwikkeling van potentieel zware onweersbuien in een setting met ruim 2000 J/Kg MUCAPE, 30-35kts diepe windschering en ruim 40mm voor neerslag beschikbaar vocht (alles op basis EC run 00z). Het kan aldus komen tot intens onweer, forse hagel, zware windstoten, wolkbreuken en/of hoog oplopende neerslag totalen. Mogelijk komt het tot (semi-)lijnvormige organisatie. In de loop van de avond verlaten de buien ons land via het oosten/noordoosten.
In de nacht naar maandag dan passage van het koufront van west naar oost. Hoe actief dat nog is zal afhangen van de hoeveelheid activiteit vooraf, met de kanttekening dat EC (als enige model) onweersbuien laat zien tot aan de passage van het front.
Skywarn meldsysteem:
Als geschetst voor morgen zijn mogelijk te melden zaken: intens onweer (60 of meer ontladingen per minuut), zware windstoten (minstens 90 km/u) tot 100 km/u wordt verwacht, grote hagel (steengrootte en/of gevormd gesloten dek minstens 2cm) en het optreden van wolkbreuken (gemakkelijkst criterium: minder dan 200 meter zicht, voor meer uitleg zie de meldcriteria). En tot slot natuurlijk eventuele schade door windstoten, blikseminslag of grote hoeveelheden neerslag.
Het KNMI waarschuwt met een Code Geel voor het onweer: "Vanmiddag in het zuiden een enkele onweersbui. Zondag in de middag en avond stevige onweersbuien".
UPDATE 9/7 11:30 - Ook aan de hand van de laatste runs van de meer fijnmazige modellen is het niet mogelijk om precies te duiden waar en wanneer de zwaarste buien zullen ontstaan/voorkomen. In grote lijnen: westelijker is - zeker op moment van invallen van de zeewind - de schering beter, oostelijk zit de hoogste onstabiliteit. Een zone met de beste overlap zal ongeveer vanaf het midden van de oostelijke helft van Brabant tot aan over het uiterste noordoosten lopen. Buien die van het zuiden binnenkomen zijn mogelijk al min of meer geclusterd (squall), sommige berekeningen laten daarvooruit al vrijstaande cellen ontstaan op convergentie in de genoemde zone. Als dat inderdaad gebeurt en alles precies goed samenvalt kan dat (een enkele supercell met) vervaarlijke verschijnselen opleveren als grote hagel en zeer zware windstoten.
Over het algemeen gelden voor heel NL m.b.t het Skywarn meldsysteem dezelfde aandachtspunten als in oorspronkelijk bericht hierboven.
Het KNMI heeft een Code Oranje uitstaan voor Limburg, (oostelijke helft van, red.) Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel: " Vanmiddag trekken er stevige onweersbuien van zuidwest naar noordoost over het land. Hiervoor staat er in het oosten en zuidoosten code oranje uit. In de rest van het land geldt code geel. Waar de zwaarste buien precies zullen voorkomen is nog onzeker.
Bij de buien is er kans op hagel, vooral in het oosten en zuidoosten mogelijk ook grote hagel. Ook kunnen windstoten voorkomen van 60-75 km/u, in het oosten en zuidoosten mogelijk zware windstoten van 75-100 km/u."
Estofex tekent een Level-2 over de oostelijke Benelux (met een Level-1 eromheen): "A level 2 was issued across the eastern Benelux and Northwest Germany for severe wind gusts, large hail, and excessive rainfall."
Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)