DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.
Geldig | 20-06-2023 02:00 - 21-06-2023 01:00 |
Uitgifte | 19-06-2023 23:00 |
Update | 20-06-2023 13:30 |
Na weken lang geen dynamiek staat er nu een forse onweersituatie in de verwachtingen. Een golf in een langgerekt front bij een laag ten noorden van de UK diept uit tot een laag met de kern (dan) over Engeland waarvan de komende nacht het warmtefront van zuid naar noord over ons land beweegt. Op het warmtefront neerslag met over het zuidoosten een kleine onweerkans - het zal gaan om (de restanten van) eerder over Frankrijk gevormde buien. Na passage van het warmtefront wordt onstabiele vochtige lucht aangevoerd.
Morgen nadert vanuit het westen het (weinig actieve) koufront met er vooruit passage van zuid naar noord van een thermische vore, op de weerkaarten lijken meerdere convergentielijntjes zichtbaar. E.e.a. is aanleiding tot vorming van een zone (squall line) pittige onweersbuien die vanuit het zuidwesten noord/noordoostwaarts beweegt. Voor deze buien is 1500 - 2000 J/Kg MUCAPE, diepe (0-6km) windschering rond 25kts en 30-40mm voor neerslag beschikbaar vocht voorhanden zodat goed georganiseerde multicellen kunnen worden verwacht met veel neerslag op korte tijd, hagel tot 2-3cm en zware windstoten. Deze buien arriveren in de tweede helft van de middag in het zuidwesten om na middernacht via het noordoosten ons land te verlaten. Voor het noordoosten is de setting overigens op de avond wat minder onstabiel (maar nog steeds tegen 1000 J/Kg MLCAPE) maar met wel ruimere windschering tot 35kts.
Details over timing en de locatie van de zwaarste buien is lastig te geven, positie /timing van de vore, convergentie i.c.m. dagelijkse gang maken dat lastig en de geraadpleegde modellen zijn dan ook uiteenlopend momenteel. Zo is het zelfs lastig te zeggen of uiteindelijk de westelijke helft of de oostelijke helft met de zwaarste buien te maken zal krijgen (bv in vergelijk Harmonie - IconD2). Zonodig of mogelijk verschijnt hiervoor morgen een update.
V.w.b. de Skywarn meldingen: schade/overlast door blikseminslag of windstoten of veel neerslag op korte tijd. Windstoten halen in sommige berekeningen ruim het meldcriterium (90 km/u) maar door de combinatie zware neerslag met de bomen vol in het blad kunnen ook 'mindere' windstoten schade of overlast opleveren. Verder kan grote hagel of een gesloten hageldek het meldcriterium (minstens 2cm) halen. Gezien de situatie vooral de windstoten en grote hagel graag direct melden!
Buiten Skywarn-bestek maar toch: op plaatsen waar het nog niet of nauwelijks geregend heeft is tijdelijk gladheid op de weg mogelijk bij neerslag na alle droogte.
Het KNMI waarschuwt met een Code Geel voor het onweer: "Morgen (dinsdag) tussen 16 en 18 uur bereiken stevige onweersbuien het zuiden van het land. In de avond trekken de onweersbuien verder over Nederland. Bij de buien kan lokaal veel neerslag in korte tijd vallen, is plaatselijk hagel tot 2 cm mogelijk en kunnen windstoten tot 75 km/uur voorkomen."
UPDATE 20/6 09:30 - Estofex tekent een Level-2 over vrijwel de hele BeNeLux: "A level 2 was issued for NE France and parts of BeNeLux mainly for large hail, severe wind gusts, and heavy precipitation. A tornado cannot be excluded."
UPDATE 20/6 13:30 - het KNMI geeft een Code Oranje over heel NL m.u.v. het noordwesten.
Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)