26/04/2024 - (niet aangemeld)

Spotterbericht 818

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig 21-05-2023 17:00 - 22-05-2023 21:00
Uitgifte 21-05-2023 10:15

Spotterbericht #818, uitgifte 21/5/2023 10:15, geldig 21/5/2023 17:00 - 22/5/2023 21:00, vnl. voor onweer en zware neerslag over het oosten en noordoosten.

De aandacht gaat uit naar convergentie in een vore (uitloper van lagedruk verder ten zuiden van ons land) die vanuit het oosten nadert en later vanavond over de NL/Dld grensgebieden komt te liggen. In de nacht 'zwaait' de convergentielijn naar een meer NO-ZW ligging en beweegt weer oostwaarts zodat de lijn morgen weer over Duitsland ligt.

Op en nabij de convergentie ontstaan vanaf de namiddag buien die langzaam (!) noordwaarts trekken. Dit kan om aanzienlijke onweersbuien gaan in een setting met tot 1500 J/Kg MUCAPE, weinig stroming en (net aan) voldoende schering voor organisatie tot multicellniveau. Er wordt over het oosten 30-35 mm voor neerslag beschikbaar vocht berekend, dit i.c.m. de lage treksnelheid kan weer aanleiding zijn tot lokaal hoge neerslagtotalen. In het uiterste oosten (met naar verwachting de hoogste onstabiliteit) kan het ook (fors) hagelen.  
Over het noordoosten geldt dat komende nacht op nadering van een laag op hoogte de (onweers-)activiteit kan voortduren. Het laag trekt morgen over het noorden oostwaarts.

De geraadpleegde modellen (EC,ID2 en Harmonie) berekenen de buien over de noordoostelijke helft van het land waarbij het zuidoosten goeddeels buiten schot zou blijven (nowcasten!).  Voor morgen, maandag 22 mei, is de vraag hoe dichtbij (of niet) de convergentielijn bij de NL/Dld grensgebieden ligt, dichtbij betekent opnieuw buien met kans op onweer en veel neerslag voor het uiterste oosten en noordoosten.

V.w.b. de Skywarn meldingen natuurlijk weer aandacht voor schade door blikseminslag of wateroverlast, het optreden van wolkbreuken en eventuele hagelstenen (of gevormd hageldek) van minstens 2 cm (=meldcriterium). Van windstoten bij de buien wordt niet verwacht dat het meldcriterium (90 km/u) gehaald wordt maar met de bomen in het blad is windschade niet uit te sluiten.

Het KNMI waarschuwt (Code Geel): "Vanavond kunnen er vanaf 20:00 uur er in het oosten en zuidoosten enkele stevige onweersbuien tot ontwikkeling komen. Bij de buien is er kans op hagel, windstoten en plaatselijke wateroverlast. Later vanavond krijgen ook het noorden en noordwesten met deze buien te maken."

Ter illustratie het neerslagtotaal t/m 22 mei, model Harmonie, bron Weerplaza:

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)

Media (2)Meldingen (2)Sluiten