19/04/2024 - (niet aangemeld)

Spotterbericht 817

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig 13-05-2023 12:00 - 14-05-2023 19:00
Uitgifte 13-05-2023 12:00

Vandaag krijgt het zuidoosten te maken met passage van een trog op hoogte, deze is aanleiding voor vorming van buien in een setting met tot 1000 J/Kg MLCAPE en voldoende schering voor organisatie tot  multicell-niveau. Bij de buien kans op onweer, windstoten en hagel. Modellen zijn het niet eens welke gebieden de meeste kans maken, alleen Limburg of wellicht een ruimer zuidoostelijk deel of misschien ook het hele, maar uiterste, zuiden. Het kan zelfs zo zijn dat e.e.a. alleen voor onze zuiderburen is. De buien trekken in zuidwestelijke richting. In loop van de avond neemt de activiteit af.

Morgen ook nog enkele buien vooral voor het uiterste oosten/zuidoosten maar er is dan minder stroming, schering en onstabiliteit beschikbaar dus is de onweerkans nogal bescheiden.

V.w.b. de Skywarn-meldingen: m.n. aandacht voor schade door blikseminslag en of hagel lokaal het meldcriterium (minstens 2cm steeengrootte of dikte gesloten dek) kan halen. Bij elke onweersbui van betekenis natuurlijk kans op zware neerslag maar overlastperikelen zoals rond vorig weekend worden niet verwacht (minder voor neerslag beschikbaar vocht en de buien trekken wat sneller verder). Van de windstoten wordt niet verwacht dat het meldcriterium (90 km/u) zal worden gehaald.

Het KNMI waarschuwt (Code Geel): "In Limburg plaatselijk kans op een stevige onweersbui tussen 15 en 20 uur".

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag

Media (1)Meldingen (0)Sluiten