25/04/2024 - (niet aangemeld)

Spotterbericht 811

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig 21-04-2023 09:00 - 22-04-2023 18:00
Uitgifte 21-04-2023 08:30

Het weer vandaag en morgen wordt bepaald door de occlusie behorend bij het laag dat lenteweer de laatste dagen zo onzeker heeft gemaakt en de komende dagen zelfs zal bederven... Momenteel met de kern nog over onze zuiderburen en met een aan de occlusie verbonden neerslagzone ruwweg over het midden van het land. Ten noorden ervan loopt de temperatuur in de loop van de dag behoorlijk op en kunnen zich enkele onweersbuien ontwikkelen met kans op veel neerslag op korte tijd en windstoten. In de avond bereikt een west naar oost georienteerde uitloper van het laag (trog) het zuiden waardoor het ook daar kan komen tot onweersbuien. Voor beide situaties geldt een setting met tot 500 J/Kg MUCAPE en voldoende diepe windschering voor vorming van multicellen. De buien trekken in een noordwestelijke tot noordelijke richting verder. 

Op zaterdag bereikt de om het laag gedraaide occlusie van het zuiden (opnieuw) ons land en bevindt zich ook over de Dld/NL grensgebieden. Dat betekent opnieuw buien, op de dagelijkse gang wellicht voldoende ontwikkeld voor onweer erbij - al is de kans kleiner dan vandaag gezien de mindere onstabiliteits-waarden.

Over de hele periode lopen vooral in de noordelijke helft lokaal de neerslagtotalen behoorlijk op tot voorbij 30mm of volgens sommige geraadpleegde berekeningen nog meer.

V.w.b. het Skywarn meldsysteem geldt vooral aandacht voor schade door blikseminslag en overlast door veel neerslag op korte tijd. Van de windstoten wordt niet verwacht dat het meldcriterium (90 km/u) overschreden wordt.

Het KNMI waarschuwt met een Code Geel voor de onweersbuien: "Vanavond komen er in het hele land plaatselijk onweersbuien voor, het eerst in het noorden, later ook in het zuiden en midden van het land. Bij deze buien kunnen windstoten voorkomen van 60-70 km/u. Ook kan er plaatselijk in korte tijd veel neerslag vallen en is er een kleine kans op hagel."

Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag

Media (5)Meldingen (10)Sluiten