27/04/2024 - (niet aangemeld)

Spotterbericht 810

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig 12-04-2023 09:30 - 13-04-2023 09:30
Uitgifte 12-04-2023 09:30
Update13-04-2023 09:30

In een overwegend zuidwestelijke stroming gaat de optocht van fronten en troggen tijdens de periode door. Momenteel heeft de oostelijke helft nog te maken met een ruime neerslagzone verbonden aan een occlusie welke in noordoostelijke richting beweegt. Vanmiddag trogpassage welke een aanjager is voor buien vooral voor de zuidoostelijke helft. De buien ontstaan op een ZW-NO georienteerde lijn en trekken - mogelijk geclusterd of zelfs lijnvormig georganiseerd - in oostelijke richting verder. De setting biedt (een beetje middelend tussen de geraadpleegde modellen), enkele honderden J/Kg CAPE, > 30 kts diepe windschering en < -30°C temperatuur op 500hPa. Bij de zwaardere buien kans op onweer, hagel en windstoten.

Vanavond en in aan het begin van de nacht bereikt een ingedraaide occlusie het zuidwesten. Modellen als EC, ICON en Harmonie berekenen daarbij flink wat wind met voor de zuidwestelijke, later westelijke kusten kans op windstoten van meer dan 90 km/u. De windrichting is daarbij wat aflandig dus veel impact wordt hiervan niet verwacht. Morgen overdag passeert een volgende trog met opnieuw buien met kans op onweer en hagel erbij al lijkt de activiteit minder te zijn dan vanmiddag. De setting is lijkt weliswaar op die van vandaag maar er is wat minder schering en onstabiliteit beschikbaar.
De totale neerslag  over de periode kan in de zuidelijke helft lokaal oplopen tot meer dan 30mm.

V.w.b. de Skywarn meldingen  aandacht voor schade door blikseminslag en windstoten die het meldciterium (90 km/u) halen (of daardoor aangerichte schade). Bij de zwaarste buien ook letten op hagel en zware neerslag.

Het KNMI waarschuwt (Code Geel) voor de onweersbuien: "Vanmiddag trekt er een gebied met buien van west naar oost over het land. Vooral in het zuidoosten en oosten kunnen deze buien stevig zijn, met kans op onweer, hagel en windstoten rond 70 km/uur."

Windstoten voor vanavond (kaart Weerplaza, Harmonie run 00z):

UPDATE 13/4 09:30 - voor vandaag wordt geen onweer meer verwacht zodat de periode van bericht 810 per direct wordt gesloten.

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Wind/storm (-schade)

Media (1)Meldingen (0)Sluiten