14/06/2024 - (niet aangemeld)

Spotterbericht 745

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig 18-02-2022 09:00 - 19-02-2022 23:55
Uitgifte 18-02-2022 09:15
Update19-02-2022 15:00

+ + + Potentieel gevaarlijke weersomstandigheden worden verwacht + + +

Over storm "Eunice" waarmee we vandaag, de komende nacht en morgenochtend te maken krijgen is al behoorlijk wat gezegd en geschreven dus dat kan hier in het kort. De kern van de stormdepressie ligt momenteel over de noordelijke helft van Ierland en beweegt in oostelijke richting om naar verwachting rond middernacht over Denemarken te liggen. Kerndruk (volgens EC) dalend tot juist onder 970hPa met de kanttekening dat de laagste druk zich eerst meer zuidelijk in het systeem berekend wordt en daarna wat meer noordelijk zodat de allerzwaarste windstoten voor het uiterste noorden / noordwesten zullen zijn.

Een bijzondere component is de passage van het bijbehorende koufront waarop lijnvormige convectie verwacht wordt, meteen ook weer focus voor zeer zware windstoten. In de avond nog een occlusie over het noorden gevolgd door een trog later in de nacht. Modellen berekenen zeer zware windstoten over heel NL, voor de hele noordwestelijke helft tot op of over 120 km/u, voor de rest van het land tot 90-110 km/u. Voor het uiterste noordwesten, noorden, IJsselmeer en Wadden tot 130-140 km/u! Nu zijn sommige berekeningen wel erg enthousiast maar over de hele lijn genomen lijken dit reële getallen. De situatie duurt zeker over het noorden tot in de loop van zaterdagochtend.

Omdat zaterdag daarom in de periode van dit bericht is genomen, hierbij ook nog vermeld dat zaterdagavond bij passage van een laag voor de westelijke en noordelijke kustgebieden windstoten tot 90 km/u verwacht worden.

V.w.b. de Skywarn meld-systematiek: natuurlijk in de eerste plaats de zware / zeer zware windstoten uit eerst zuidwestelijke, later meer westelijke richting die het meldcriterium (90 km/u) ruim, of zelfs zeer ruim, kunnen overschrijden. Verder natuurlijk melden van de door de wind aangerichte schade. In de nacht bij buien over het noorden kans op onweer en hagel, waarmee eventuele schade door blikseminslag ook in beeld komt.

Het KNMI waarschuwt met Code Oranje over heel NL m.u.v. Limburg (Code Geel) voor de wind: "Vanaf vanmiddag gaat het hard waaien. Dan worden boven land zeer zware windstoten verwacht van 100-120 km/uur, in de kustgebieden tot 130 km/uur en aan de zuidwestkust en op de Wadden mogelijk nog iets hoger. Hierdoor kunnen aanzienlijke schade en zeer gevaarlijke situaties ontstaan als gevolg van omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen." Estofex komt met een Level-1 over een groot deel van NL, over het uiterste oosten met een Level-2, voor "A level 2 was issued across parts of Benelux into Germany, Poland and Czechia mainly for severe to extremely severe wind gusts. A few tornado events are possible. The level 2 was surrounded by a level 1 with similar risks but with less coverage." Houd vandaag rekening met de weersomstandigheden, het kan komen tot gevaarlijke situaties. Volg de berichtgeving en updates van de gevestigde weerorganisaties!

UPDATE 18/2 10:10 - zojuist heeft het KNMI een CODE ROOD voor deze situatie uitgegeven.

UPDATE 19/2 15:00 - Vanavond over het zuidwesten weer kans op zware windstoten. Het KNMI waarschuwt (Code Geel) voor Zeeland en Zuid-Holland: "Vanavond is er in het westen en zuidwesten tijdelijk kans op zware windstoten van 75-90 km/uur."

Gevaarlijke situatie wordt verwacht | Onweer/blikseminslag | Wind/storm (-schade)

Media (31)Meldingen (460)Sluiten