DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.
Geldig | 19-10-2021 22:30 - 21-10-2021 20:00 |
Uitgifte | 19-10-2021 22:50 |
Update | 20-10-2021 23:45 |
Een tweetal dynamische weerdagen dienen zich aan. Op woensdagmiddag koufrontpassage van west naar oost, met erop en erna als alles goed samenvalt al meteen actieve buien met kans op onweer en windstoten. Na passage komen we in een als warme sector te typeren luchtmassa terecht met hoge (en in de avond verder toenemende) waarden voor SRH en windschering (zowel 0-1km als 0-6km). Buien die in deze setting ontstaan kunnen direct verregaand organiseren, mogelijk tot low-topped supercells. Beperkende factor is echter de bescheiden onstabiliteit zodat sommige modellen de buien vooral over zee (waar meer CAPE beschikbaar is) laten zien. Gezien de sterke bovenstroming zullen buien snel noordoostwaarts trekken.
Tegen middernacht nadert een storing vanuit het zuidwesten waarvan de kern in de nacht naar donderdag over het uiterste noorden oostwaarts trekt. Deze storing heeft een naar het zuidwesten gerichte uitloper (trog) die de nodige aandacht verdient. Op nadering en passage hiervan (van zuidwest naar noordoost) buien in een zeer dynamische setting en (over land) tot 300 J/Kg MLCAPE. Verwacht wordt opnieuw vergaande organisatie tot snel trekkende low-topped supercells met kans op onweer, zware windstoten en wellicht zelfs een enkele windhoos (hoge waarden voor SRH en 0-1km schering). Vermeld dient te worden dat berekeningen al eerder een spoutkans tonen en vervolgens in de warme sector en bij de trog met een Significant Tornado Parameter komen. Over het zuidwesten ook een krachtige doorstaande wind bij de trog.
Na passage van de storing is de windrichting noordwestelijk en worden (zeer) zware windstoten berekend voor de westelijke en noordwestelijke kustgebieden m.n. bij passage van buien. Bij die buien minder dynamiek maar nog steeds kans op onweer en korrelhagel erbij. Voor de noordwestelijke helft over de hele periode flinke neerslagtotalen, lokaal tot over 30mm.
E.e.a. betekent v.w.b. de Skywarn-meldingen de nodige aandachtspunten al maakt woensdag overdag de geringe onstabiliteit en later het nachtelijke tijdstip van de trogpassage het lastig voor onze waarnemers. Aandachtspunten zijn aangerichte schade (door blikseminslag, wind of wateroverlast), zware neerslag en vooral de zware windstoten en eventuele hozen.
Op moment van opstellen van dit bericht staat vanuit het KNMI nog geen weerwaarschuwingen uit - al kan dat wel worden verwacht m.n. voor de windstoten. Estofex komt met een Level-2 over de hele Benelux voor de nacht naar donderdag en donderdagochtend: "A level 2 was issued across NW France, BENELUX and NW / N Germany mainly for damaging wind gusts and tornadoes."
UPDATE 20/10 00:10 - Het KNMI komt met een weerwaarschuwing (Code Geel): "Woensdagmiddag en -avond is er in de kustgebieden kans op zware windstoten tot ca. 80 km/uur, met name bij buien. In de loop van de avond neemt de wind tijdelijk af".
UPDATE bericht 729 per 20/10 23:45 - Nadat we al een aantal actieve buien voorbij zagen komen met vooral over midden NL behoorlijk wat onweer erbij en in het NL/Dld grensgebied zelfs een tornado over de lijn 's-Heerenberg - Lobith - Elten (Dld), zal vanaf nu de actieve storing de regie overnemen. Terwijl de storing vanuit het zuidwesten nadert trekt het bijhorende warmtefront over ons land noordwaarts. In de warme sector erachter opnieuw onweersbuien in een zeer dynamische setting (LLS tot 40kts, DLS tot 60kts, een ruime "Supercell Composite Parameter", bij tot over 500 J/Kg MLCAPE op basis van EC) die opnieuw vorming van lowtopped supercellen toelaat.
In de ochtend dient zich het actieve koufront aan waarna de wind eerst naar west, erna naar noordwest draait. Vooral de windstoten zijn aandachtspunt morgen aan de zuidwestelijke kusten maar ook landinwaarts over de zuidelijke helft zware, mogelijk zeer zware windstoten tot rond 100 km/u. Later op de dag ook zware windstoten voor de noordwestelijke kusten, hierom is de geldigheid van bericht 729 uitgebreid tot morgenavond 20:00. Tot slot wordt ook meer totale neerslag berekend met over de noordwestelijke helft lokaal tot over 60mm.
Aandachtspunten blijven aangerichte schade (door blikseminslag, wind of wateroverlast), zware neerslag en vooral de zware windstoten en eventuele hozen.
Het KNMI waarschuwt (Code Geel): "De nacht naar donderdag en donderdagochtend is er kans op zware windstoten van 75-90 km/uur aan de kust, landinwaarts van rond 75 km/uur. In het zuidwesten en zuiden is er een kans op (zeer) zware windstoten van rond 100 km/uur. Donderdagmiddag is er in het hele land kans op zware windstoten van ca. 75 km/uur, in de kustgebieden tot 80-90 km/uur, opnieuw vooral bij buien maar dan uit noordwestelijke richting. Donderdagavond neemt de wind van het westen uit geleidelijk af."
Onweer/blikseminslag | Tornado/hoosverschijnsel(en) | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)