Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn Meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

Guidance en weerkaartjes

14-01-2020 05:08 - KNMI - m.b.t. 14-01-2020

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 15 januari 2020 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een (diep) laag (Brendan, 940 hPa) tussen IJsland en Schotland trekt noordwaarts. Hierdoor is de stroming boven ons land zuidwestelijk. Een NO-ZW georiënteerd koufront behorend bij dit laag ligt aan het begin van de nacht voor onze westkust en trekt oostwaarts en blijft dan boven het zuidoosten van het land slepen. Een actieve randstoring met golf in het eerder genoemde koufront trekt vandaag over de Ierse Zee en Schotland noordoostwaarts. Het koufront wordt als gevolg hiervan noordwaarts opgetild en passeert vanmiddag als warmtefront Nederland. Bij de randstoring behorend NO-ZW georiënteerd koufront wordt woensdag 12 UTC tegen onze westkust verwacht en is donderdag 00 UTC het oosten van ons land gepasseerd, waarmee het hele land zich in de polaire lucht bevindt.

Modelbeoordeling:
Wind en bewolking zijn de belangrijkste aandachtspunten. Bij het warmtefront van vandaag verschillen de stratusberekeningen met name in de warme sector boven zee: de laagste stratus en het meest uitgebreid in de Hap1 en 3 uitvoer en geen ST in de Hirlam en EC uitvoer. Dat laatste lijkt gezien een Td van 9 °C in de warme sector niet waarschijnlijk, al staat er wel veel wind.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Zacht.

Wind:
De zuid(west)enwind 8 Bft boven de Noordzee. De windstoten van 75 km/u zullen beperkt blijven tot de kust, gezien de windrichting. In de loop van de dag een groot gebied met 9 Bft: er is vanavond en vannacht een gele waarschuwing voor windstoten in de kustprovincies, omdat de wind meer aanlandig is, nu tot rond 90 km/uur aan de noordwestkust en het westelijk Waddengebied. (gele waarschuwing)

Bewolking:
Wolkenbasis op SC-niveau. Bij fronten gelaagde bewolking me flarden ST. In de warme sector van vandaag mogelijk ST 500-1000 vt vanuit het zuidwesten. Vanavond in de warme sector boven de Noordzee ST/SC rond 1000 vt. Op het koufront van woensdag een smalle zone met mogelijk wat ST.

Neerslag:
Op en voor het koufront regen twee banden (Warm Conveyor Belt en op het grondfront). In de loop van vanochtend verpietert de neerslag bij het stagnerende koufront boven het zuidoosten van ons land; het zal af en toe wat motregenen. Er zijn nog steeds wat verschillen in activiteit van het warmtefront van vandaag; Verder lijkt de neerslag op het koufront van woensdag in Hirlam het snelst boven ons land terwijl de andere modellen (HAP 1, 2 en EC) iets trager zijn als gevolg van golfvorming in het koufront, hetgeen ontbreekt in Hirlam.

Zicht:
Zichtverminderingen vooral door neerslag. Bij het warmtefront in motregen matig/slecht zicht.

Paraaf meteoroloog: debie
Uitgifte: 14/01/2020 05.08 uur LT.

Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007