Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn Meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

Guidance en weerkaartjes

15-12-2019 10:47 - KNMI - m.b.t. 15-12-2019 t/m 16-12-2019

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot maandag 16 december 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Boven ons land bevindt zich een hoogtetrog, die gevuld is met polaire lucht. Een secundair laag, horend bij een CAD om 9 UTC met de kern net ten westen van Denemarken. Dit laag zorgt voor een stevige zuidwestelijke stroming met aanvoer van polaire lucht. Buien vanuit het Kanaal trekken vanmiddag en vanavond over het land. Deze worden voornamelijk door scheringsvorticiteit en door kustconvergentie extra geactiveerd. In de nacht naar maandag beperken de buien zich tot de kustdistricten Noordzee. Als gevolg van het uitzakken van de hoogtetrog richting Portugal wordt de bovenstroming zuidelijke komt maandag het polaire front (actueel liggend boven Frankrijk) richting ons land en ligt 's middags als warmtefront over het zuiden en dinsdag 00UTC net ten noorden van de Wadden.

Modelbeoordeling:
De uitschieters bij de CAD, in de polaire lucht erachter en bij de buien lijken in de Harmonie modellen enigszins te worden overschat. Aandachtspunt is de zuidgrens van de buien vanmiddag. De Harmonies tonen de buien iets zuidelijker dan Hirlam en EC. Ander punt van aandacht is eventuele ST bij het warmtefront morgen, maar ook daar vooruit al dankzij kustconvergentie. Hirlam en HAP1 tonen vooral de ST bij het warmtefront, maar ook daarvoor uit aan de kust (wat extra convergentie)

Aandachtspunten

Temperatuur:
Geen bijzonderheden.

Wind:
Actueel 7-8 Bft aan de kust, af en toe 9 Bft op de Wadden. Zware windstoten daarbij in het noorden. Windveld zal geleidelijk wat afnemen, vanmiddag 6-7 Bft aan de kust. Aandachtspunt zijn windstoten bij buien. Harmonie laat boven zee nog 41+ kt zien, boven land in het westen en noorden tot 41 kt. HAP1 zit iets hoger. We gaan uit van windstoten tot 41 kt boven het westen en noorden van het land in buien. Vannacht en morgen verder afnemende wind. Maandagmiddag verdwijnen de seinen.

Bewolking:
Toppen van de CB's vanmiddag tot FL240. Vannacht afnemende tophoogtes (boven zee). Morgen bij het (naderende) warmtefront toenemende gelaagde bewolking. Morgen met name in het westen kans op ST, voor het warmtefront uit dankzij kustcovergenie, maar ook bij het warmtefront.

Neerslag:
De buien in de middag boven het westen lijken door convergentie (Nauw van Calais, Thamesmonding) geforceerd te worden. In combinatie met wat convergentie aan de Nederlandse kust en scheringsvorticiteit aan de koude kant van de jet, zullen de buien duidelijke voorkeursgebieden (lijnen) hebben. De 0-3 km windschering bedraagt dan rond 30 kn en SBCAPE 300-400 J/kg. Het gaat daarbij dus wederom om multicel-convectie, waarbij korrelhagel waarschijnlijk is en vnl. in de kustgebieden lokaal onweer kan voorkomen. Maandagochtend van het zuiden uit regen op het warmtefront

Zicht:
Tijdens neerslag matig zicht, verder geen bijzonderheden.

Paraaf meteoroloog: berge
Uitgifte: 15/12/2019 10.47 uur LT.

Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007