Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn Meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

Guidance en weerkaartjes 06:00LT

14-12-2019 06:00 - KNMI - m.b.t. 14-12-2019 t/m 15-12-2019

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zondag 15 december 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een golf in het polaire front met bijbehorend laagje trekt over onze zuidgrens richting Duitsland. De golftop trekt over het zuiden van ons land. Na passage krijgen we te maken met een krachtige westelijke stroming. Een tweede onstabiele golf in het polaire front heeft zich vannacht ontwikkeld en vanmiddag bereikt de bijbehorende occlusie het zuidwesten van ons land en trekt eveneens over het zuiden van het land Duitsland in. In de nacht naar zondag volgt een Cold Air Development (CAD) die zich in de polaire lucht heeft ontwikkeld en die tevens een volgende frontale golf in het polaire front trekt. Het bijbehorende koufront van de CAD passeert in de tweede helft van de nacht naar zondag. Na passage van dit front trekt zondag overdag een rug over ons land.

Modelbeoordeling:
De aandacht gaat de komende 48 uur uit naar de exacte koers van de verschillende frontale golven. De eerste golf met afgesnoerd laagje loopt nu in alle modellen over het zuiden van ons land en kan derhalve boven de Limburgse heuvels voor zware windstoten zorgen. Langs de westkust treden er vandaag overdag zeer waarschijnlijk zware windstoten op. Aandachtspunt is dan de mogelijkheid van enkele goed georganiseerde convectieve cellen (veel windschering en weinig CAPE 200 J/kg) en daarmee gepaard gaande zware windstoten dieper landinwaarts. De tweede golftop trekt nu eveneens over het zuiden van ons land, hetgeen betekent dat de modellen allen richting eerdere Hirlam oplossing trekken met als gevolg meer wind en neerslag bij de golftop. Na passage van de CAD (koufront) op zondag geeft HIR een fors windveld met boven zee een kleine 9 Bft. De overige modellen komen met een 7 à 8 Bft.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Geen bijzonderheden.

Wind:
Conform modellen, aandachtspunt is de positie van de frontale golf vannacht (zie modelbeoordeling). Vandaag overdag 8 Bft voor de westkust en zware windstoten, EC-EPS kansen op overschrijding > 90 km/uur zijn 20% (en Harmonies < 10%). Ander aandachtspunt is het eventuele optreden van zware windstoten in/bij buien, Harmonies komen zeer lokaal met waarden rond 40 kn. Lijkt realistisch bij goed georganiseerde convectie in een sterke achtergrondstroming (dominant proces: verticaal transport van horizontaal impuls). Vanmiddag is de positie van de tweede golftop een aandachtspunt (zie modelbeoordeling), waarbij de kans op zware windstoten boven land voor het zuiden een stuk groter is an elders, ook dieper landinwaarts. In buien bij de doorkomst van de CAD (koufront) op zondagnacht kans op windstoten boven 75 km/u. Zondag overdag is HIR afwijkend vwb de wind, dit verwerpen we vooralsnog (zie modelbeoordeling).

Bewolking:
In de polaire lucht TCu/Cb, tot FL100 / -10°C in het noorden. Bij de frontale golf vannacht vooral Sc/St-bewolking over het zuiden bij het laag. Overdag Cu en Cb's tot FL150 / -25°C. Nabij de tweede golftop Sc/St. Bij de koufrontpassage in de nacht naar zondag Cb's, toppen tot FL200 / -35°C.

Neerslag:
Vannacht in het noorden in de polaire lucht enkele (lichte) buien. Vannacht en vroege ochtend boven het zuiden stratiforme neerslag bij de eerste golf. Overdag ontwikkeling van enkele buien op dagelijkse gang met de nadruk boven het noorden gezien de wat hogere CAPE-waarden daar (ca. 200-300 J/kg). Deze buien kunnen vergezeld gaan met korrelhagel. Aandachtspunt is de forse windschering (0-3 km 30-35 kn), waarbij de convectieve modus in het multicell-regime ligt met kans op een enkele bui in het supercell-regime en daarmee ook kans op zware windstoten en een klap onweer. Wellicht helpt scheringsvorticiteitsadvectie aan de linkeruitgang van een jetstreak de buien. De buien op de doorkomst van de CAD (koufront) in de nacht naar zondag bevinden zich in een regime met 200-400 J/kg CAPE (westkust) en een effectieve schering rond 30 kn. De convectieve modus van deze buien ligt dus in het multicell regime evt. met lijnsegmenten.

Zicht:
In neerslag matig, lokaal slecht. Verder geen bijzonderheden.

Paraaf meteoroloog: debie
Uitgifte: 14/12/2019 06.00 uur LT.

Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007